Zajednički projekat Bolnice i Doma zdravlja u Prokuplju

0

Dom zdravlja Prokuplje i prokupačka bolnica „ Dr Aleksa Savić“ najavili su realizaciju prvog zajedničkog projekta od odvajanja ove dve ustanove u maju 2011. godine

Služba za zdravstvenu zaštitu žena prokupačkog Doma zdravlja i Služba radiologije prokupačke bolnice sprovode preglede mamografom za žene od 50 do 69 godine starosti.

Ginekolog akušer prokupačkog Doma zdravlja Olivera Ranđelović naglasila je da će sve žene koje imaju od 50 do 69 godina proći mamografski pregled u cilju ranog otkrivanja raka dojke.

– Važno je da se što više sugrađanki odazove pozivu za ovaj pregled, jer nam je cilj rano otkrivanje bolesti i sprečavanje kobnih posledica. S obzirom da u našoj ustanovi nema mamografa, preglede ćemo raditi sa Radiologijom bolnice, kaže dr Ranđelović.

Sve Prokupčanke koje po godinama starosti odgovaraju ciljnoj grupi dobijaće pozive za pregled na kućnoj adresi, a projekat traje do kraja ove godine.

U nadležnim službama apeluju na građanke da se i same jave Službi za zdravstvenu zaštitu žene u Domu zdravlja, a dnevno će se obavljati po jedan mamografski pregled.

Po statistici rak dojke je treća bolest kod žena u Srbiji od koje se najčešće umire, zato je neophodna kontrola i preventiva.

Prokuplje nema podatak o broju žena koje su obolele od raka dojke, jer ne postoji jedinstvena baza, s obzirom da se žene od ove bolesti najčešće leče u Kliničkom centru u Nišu, ali prema podacima zdravstvenih organizacija godišnje u Srbiji od raka dojke oboli 4. 000 žena, a premine 2. 000 žena.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime