Zakopane tajne Marine kule kod Kuršumlije – drugi deo

0

Lokalitet Marina kula je danas veoma ugrožen, on je još gradnjom puta koji prolazi u podnožju brda delom uništen. Posledice spiranja zemljišta prisutni su i danas.

Tokom aprila meseca 2015. godine došlo je do obrušavanja arheoloških profila i slojeva, i tom prilikom je ispalo puno arheološkog materijala, koji su uglavnom činili keramički nalazi.

Nalazi su odneti u Narodni muzej Toplice u Prokuplju i delimično analizirani.

Na osnovu tog materijala zaključeno je da se radi o višeslojnom lokalitetu, što znači da su se ljudi na tom mestu naseljavali od vremena neolita, tokom rimskog, ranovizantijskog i tokom srednjeg veka.

Zaljubljenik u starine, Marko Đorđević, tražeći zakopano blago, otkrio je u podnožju brda prema reci Toplici crkvu, koja je po njemu nazvana Markova crkva.

Tzv Markova crkva,ili ti bazilika ispod Marine kule
Tzv Markova crkva,ili ti bazilika ispod Marine kule

Ona je delom arheološki istražena i konzervirana, a zapravo se radi o jednoj trobrodnoj bazilici, uz koju stoje dve kule, jedna je verovatno bila tzv. kula-zvonara, dok je druga mogla imati odbrambenu funkciju.

Lokalitet bi trebalo u što skorijem vremenu arheološki istražiti, konzervirati i prezentovati ne samo turistima, već i ljudima koji žive u ovom kraju.

Ispod Marine kule danas
Ispod Marine kule danas

Istraživanjima bi se svakako osvetlio jedan deo prošlosti kuršumlijskog kraja, možda čak i prvih zadužbina Stefana Nemanje, manastir sv. Bogorodice i sv. Nikole, koji se nalaze u neposrednoj blizini.

Prvi deo ove priče možete pročitati OVDE

Kraj.

(Autor: Milan Savić, student 4. godine Odeljenja za arheologiju, Filozofskog fakulteta, Univerziteta u Beogradu)

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime