Zaratili bivši i sadašnji direktor kruševačke Gradske toplane

0

Goran Krasić, bivši direktor Gradske toplane, koga je na tu funkciju svojevremeno postavila DS, a sada je član stranke ,,Zajedno za Srbiju,, tvrdi da je za loše grejanje u Kruševcu najveći krivac sadašnji direktor Dragan Azdejković (DSS), jer nabavlja nekvalitetan ugalj.

– Azdejković svesno nabavlja ugalj ispod propisanih tehničkih karakteristika i zato imamo grejanje u tragovima u dečjim ustanovama, bolnici, porodilištu i stanovima građana. Tako loše grejanje imaćemo i nadalje kada temperatura padne oko nule. Meni se spočitava nabavka lignita mimo “Kolubare”, a ja sam prvi 2011. godine, posle deset godina, kupio direktno 15.000 tona sušenog lignita i time otvorio put za nove nabavke. Mrki ugalj srednje jačine je u moje vreme plaćan oko 65 evra po toni, a sada 75 evra po toni. Jedino je prošle grejne sezone “Banović” nabavljan jeftinije nego u moje vreme, kaže Krasić.

Azdejković, pak, tvrdi da je 2009. godine “Kolubara” kupovana po ceni od 88 do 97 evra po toni, sa PDV-om, a danas je plaćaju 60 evra po toni.

– Svake godine potrošimo oko 35.000 tona uglja što znači da direktnom kupovinom od rudnika u jednoj grejnoj sezoni štedimo 1.200.000 evra, a šaljemo istu temperaturu u cevi kao što je bilo i kada je ugalj kupovan preko posrednika. Nasledili smo dug od 470 miliona dinara, a sada je on smanjen na 90 miliona dinara, objasnio je novinarima Dragan Azdejković.

Krasić je na konferenciji za novinare kruševačkog Odbora ,,Zajedno za Srbiju,, ustvrdio da je 2005. godine na računu Gradske toplane bilo 30.000.000 dinara, a da je on 2009. godine došao u preduzeće koje je dugovalo 4.000.000 evra i imalo blokiran račun.

Kruševačka Toplana
Kruševačka Toplana

– U periodu od 2005. do 2009. godine gradonačelnik je bio Azdejković. Tada je propala investicija vredna tri miliona evra od čega je učešće Toplane bilo dva miliona evra. Dva novougrađena gasna kotla su stradala u probnom radu i nisu proradili do sada a na osnovu njihovog kapaciteta je proširena mreža. Zato sada stanari kula u ulici Radovana Miloševića nemaju grejanje. Tačno je da je u vreme dok sam bio direktor dug narastao za oko tri miliona evra ali je sav taj novac utrošen na investicije, odgovorio je Krasić na Azdejkovićeve optužbe.

Potsećamo, Odbornička grupa Zajedno za Srbiju, kojoj pripada i Goran Krasić, je prošle nedelje podnela zahtev gradonačelniku Kruševca za smenu Dragana Azdejkovića sa funkcije direktora Gradske toplane zbog lošeg grejanja od početka grejne sezone. Odgovora za zahtev još nema, a (ne)upućeni kažu da je sreća što je vreme otoplilo pa gradjani koji su cvokotali zbog lošeg grejanja sada sukobu dvojice direktora i ne obraćaju pažnju.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime