Zašto će internet mediji ugasiti novine i televiziju?

0

Da li možete da zamislite početak dana bez da otvorite štampano izdanje novina, ili da uključiti tv i pogledate šta to ima na televiziji? Iz ove perspektive, ovo prvo,  čitanja dnevne štampe i nekako, ali da ne uključite televizor i pogledate nešto iz ponude, e to je jako teško zamisliti. Međutim, sve upučuje da će tradiocinalni mediji tipa štapanih izdanja novina i televizije pre ili kasnije otići u zaborav.

Odgovor na ovo pitanje je ne samo daleka, već bliska budućnost koja se meri od nekoliko godina, do najviše jedne decenije kada će svima najvažniji, često i jedini izvor informacija biti upravo internet mediji.

Već sada je dnevna štampa u velikoj krizi i to ne zato što je internet postao moda, već jednostavno što su informacije koje čitate u sutrašnjem izdanju nekih dnevnih novina bajate!

U prilog tome ide i činjenica da su tiraži čak i najčitanijih dnevnih novina u drastičnom padu. Pa je prema istraživanju Top Novosti ukupan tiraž dnevnih novina na primer u Prokuplju i Kuršumliji oko 1 500 primeraka. Toliko se ukupno dnevnih novine proda na kioscima u ova dva grada.

Sa druge strane, čitani regionalni mediji kao što su Top Novosti beleže čitanost za samo jednu objavljenu vest od preko 2 do 3 000 čitalaca koji posete naše stranice kada se radi o nekoj važnoj vesti, reportaži ili nekoj drugoj zanimljivosti koju objavimo.

Ono što je pak najveća opasnost po tradicionalnu, dnevnu štampu je da vesti koje objavljuju kasne i po 24 časa! Tačnije, sve najvažnije internet mediji u ovom regionu objave samo pola sata ili sat nakon što se neki događaj odigrao.

Zahvajući društvenim mrežama, tačnije facebooku, ovakve, najvažnije vesti, ali i sve druge dostupne su širokom čitaločkom krugu i to potpuno besplatno što nije zanemarljiva stavka u budžetu i onako osiromašenih građana!

Sa druge strane, televizija, koja je i dalje u Srbiji najmoćniji medij, sve se više okreće rijaliti programima jer nema šta da ponudi građanima Srbije.

O lokalnim televizijama je izlišno govoriti ( pogotovu kada je u ponudi preko kablovskih operatera na stotine tv kanala!) jer oni nemaju pre svega stručnog kadra da isprate sve što se dešava, a sa druge strane, proizvodnja programa je veoma skupa, i plus i oni kasne sa objavljivanjem najvažnijih događaja jer kamera treba snimiti, pa nakon toga to treba izmontirati i tek sledi objavljivanje.

Za to vreme, u roku od nekoliko minuta, internet mediji mogu objaviti najvažniju vest i pratiti je iz minuta u minut ako se radi o nekom događaju koji zavređuje pažnju, praktično u živom – internet prenosu!

I da ne zaboravimo da u prilog internet medija idu i smart telefoni sa kojih se čitaju internet mediji praktično minut ili dva nakon što objave vest. Preko društvenih mreža se te vesti šire, ako su zanimljive – kao požar i veliki broj čitalaca ih pročita, pa ne postoji nikakav interes da ih sutra dan čitaju u dnevnim novinama ili kasnije gledaju na televiziji!

I možda ono što je najvažnije – čitanost. I to je na strani internet medija, pa tako Top Novosti beleže od nekoliko hiljada do nekoliko desetina hiljada poseta samo jednoj objavljenoj vesti (vidi u Top Novostima broj pregleda najčitanijih vesti koje se mere do čak 50 000 pregleda!).

Sve u svemu, tradicionalnim medijima tipa dnevne ili periodične štampe je odzvonilo u ne dužem roku od deset godina. Televizija će se možda duže održati, ali i njima sledi odlazak u istoriju.

A što se tiče internet medija, i njima sledi “selekcija”, pa će opstati oni koji čitaocima pružaju  pravovremene, istinite i u multimedijalne (fotografije i video) informacije.

(Autor: Miloš Ivanović, glavni i odgovorni urednik Top Novosti)

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime