ZAŠTO NAM JE SVIMA POTREBNO KULTURNO RAZVEDRAVANJE?

0
kulturno razvedravanje

Počelo je leto i počelo je kulturno leto u Prokuplju. Ovo kulturno uvek porani jedan dan, tek da pokaže svoju kulturu i široko umetničko srce.

Ček, šta je to kultura?

Živimo u vremenu u kom je sve obezvređeno. Normalno je da gledaš rijaliti, al’ nije normalno da kažeš “dobar dan”. Kultura je i dobar dan, i pružena ruka, i klimanje glavom u znak pozdrava. Kultura je i “izvolite”, “izvinite”, “hvala lepo”. Al’ i ta kultura kao da je isparila. Pa ćete sad umesto “Izvolite kusur, hvala, doviđenja” češće čuti “je l’ Vam treba kesa, što, da nećeš da mi naplatiš?!” i da ne pričam šta sve može da se kaže i čuje dalje.

Ovo je nešto što volimo da zovemo i bonton, al’ pošto je postalo retkost i kako je potpuno izgubilo svoju svrhu u ovom potrošačkom društvu, često ga izjednačimo sa umetnošću. Ha, to opet neka kultura! Umetnici se izmotavaju! Neka hvala!

Al’ nije slučajno sve što je umetnost ono što se naziva visoka kultura. To i jeste način da se popnete visoko i da pogledate malo dalje od svog plota. Čuda čine filmovi i knjige! Čuda čini muzika!

Kako to misliš da se razvedrim?

Ne samo da nam savremeno doba reže krila, nego nas i palanka steže oko vrata. Svet je jedno veliko selo i svet je jedno veliko igralište – zavisi sve od toga jesi li rešen da se kroz život igraš ili posmatraš sa tribina kako drugi igraju. Ponekad te sa terena isteraju na rezervnu klupu, nekad te toliko posrame što se boriš i štrčiš, da se pokunjeno i sam povučeš na tribine među one što ogovaraju, režu i mrze.

Šta će meni da se razvedrim? – reče jedna žena ispred ovogodišnjeg plakata za kulturno leto. – Ne znam gde mi je glava, a oni zapeli kultura! – pa tu padne i psovka u originalu.

Pa baš zato ti i treba, što nikad nećeš razumeti, sugrađanko draga, zašto!

Da te razvedri, da te oplemeni, da ti donese nešto lepo u ova sumorna vremena!

U ponedeljak na primer – jedan Poetski orgazam – u Klubu Doma kulture u 19h.

U sredu smeh i sevdah na Večeri kafanskih pesama i aforizama u 20h.

I tako skoro svake večeri do gradske slave. Dom kulture pripremio je raznovrstan program i nije slučajno što nosi naziv “Kulturno razvedravanje”.

Ko zna, mesec dana navikavanja na kulturu možda nas zavede i na kulturu i na bonton.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime