ZAŠTO SE JAVLJAJU BOLOVI U KOSTIMA I ZGLOBOVIMA

0

Osećaj bola je neprijatan svima, bez obzira na uzrok, intezitet i mesto na kome se javlja. Više od 90% odraslih žena i muškaraca u nekom periodu života pogotovo ima probleme sa bolovima u predelu leđa i zglobova u čitavom telu. 

Ovde poteškoće ne stvara samo bol kao nepodnošljiva i iritantna pojava, već i druge prateće tegobe nalik otežanom kretanju i obavljanju svakodnevnih poslova. Pravovremena reakcija i primena lekova prirodnog porekla za kosti i zglobove itekako mogu pružiti olakšanje pre nego što dođe do komplikacija. 

Posebno se ističu rešenja za čiju efektnost garantuje ruska narodna medicina.

ZBOG ČEGA JE VAŽNO ZDRAVLJE KOSTIJU I ZGLOBOVA?

Čitav ljudski skelet sačinjen je od kostiju koje telu daju određen oblik. Kosti su povezane pomoću zglobova. Zbog zglobova, čovek može da se kreće. 

O zdravlju kostiju je neophodno brinuti tokom čitavog života, a ne samo kada dođe do starosti i sam proces kretanja postane otežan u manjoj ili većoj meri. Zanemarivanje stanja skeleta dovodi do ozbiljnih zdravstvenih problema i remeti dosadašnji način života osobe. 

Optimizacija koštane mase, unos potrebnih nutrijenata, fizička aktivnost i redovna kontrola zdravlja sprečiće razvoj oboljenja poput osteoporoze, artritisa i kretanje održavati bezbolnim i lakim.

UTICAJ PROBLEMA SA ZGLOBOVIMA NA LEĐA

Najčešće, bolovi u leđima se javljaju zbog istegnutih mišića, ali nije retkost njihova povezanost sa bolnim zglobovima. Određene vrste zglobova imaju velik uticaj na funkcionisanje kičme i njeno opšte zdravlje. 

Naime, sakroilijačni zglobovi locirani su na mestu spajanja kičme i karličnih kostiju. U slučaju da su ovi zglobovi upaljeni, oštećeni ili se zbog neke bolesti razlažu, osoba oseća bol u donjem delu leđa. 

Takođe, izvor bola mogu biti i upaljeni fasetni zglobovi, odnosno zglobovi koji se nalaze između kičmenih pršljenova sa njihove zadnje strane. Pacijent primećuje bol u vratu i leđima, često praćen ukočenošću. 

SPINALNI ARTRITIS

Do sada je definisano više od 100 tipova artritisa, a velika većina ugrožava upravo kičmu. Ukoliko problemi sa sakroliljačnim ili fasetnim zglobovima ugrožavaju stanje i funkcionalnost kičme, to ukazuje na razvoj spinalnog artritisa, odnosno upale ovih zglobova. 

Ova pojava može biti nasledna ili biti posledica gojaznosti ili postojanja drugih bolesti poput dijabetesa, psorijaze, jake respiratorne infekcije ili sindroma iritabilnog kolona. Najčešće forme spinalnog artritisa jesu osteoartritis, reumatoidni artritis i spondiloartritis.

Kod osteoartritisa, zglobovi u telu, pa čak i oni koji su vezani za kičmu, se polako razlažu i troše, što je praćeno jakom upalom i bolovima. Prilikom pokreta bolovi su intezivniji, a kod kičme je to slučaj kad dođe do savijanja ili okretanja tela. 

Reumatoidni artritis je autoimuno oboljenje, što znači da imunološki sistem greškom detektuje sluzokožu zglobova kao opasno tkivo i uništava ga. Mnogo češće se javlja u drugim delovima tela, ali se dešava i da zglobovi u neposrednoj blizini kičme budu zahvaćeni.

U grupu bolesti koja započinje upalnim procesom i bolovima u kičmi i zglobovima spada i spondiloartritis. Osim samih zglobova, ligamenti i tetive vezani za kosti takođe su zahvaćeni.

BOL KAO IZRAŽEN SIMPTOM

Svi tipovi artritisa koji imaju povezanost sa kičmom i definišu se kao spinalni artritis imaju zajednički simptom, a to je osećaj bola. U ovom slučaju, bol je hroničan i nastupa naglo (npr. ustajanje iz sedećeg položaja) ili se povremeno javlja i nestaje (npr. tokom mirovanja u ležećem položaju). 

Obično se oseća u donjem delu kičme, uz ukočenost, gubitak fleksibilnosti, osetljivost na dodir i otok. Osim bolova u zglobovima i kičmi, ovaj neprijatan osećaj primećuje se često i u predelu glave i vrata. Ukoliko su nervi ugroženi, bol se širi dalje na ruke i noge. 

PRIRODOM PROTIV BOLOVA

Prirodni tretmani i preventivne mere Vam mogu pomoći da se rešite bolnih problema ili da ih držite pod kontrolom.

Zanemarivanje bolova i drugih simptoma može dovesti do komplikacija i otežati lečenje u budućnosti. 

Zbog toga, probajte prirodne metode koje ne izazivaju neželjena dejstva, a dostupne su svima.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime