Zašto vam se baterija na mobilnom brže prazni nego pre?

0
telefon-kabl
Foto: Pixabay.com

Pitate se zašto vaša baterija na telefonu više ne traje kao nekad? Ako obratite pažnju, primetićete da se baterija brže prazni kada ne koristite telefon. To je frustrirajuće, pogotovo ako pokušavate da izdržite čitav dan s jednim punjenjem!

Dobra vest je da postoje jednostavni načini da se bolje brinete o svom telefonu i produžite njegov životni vek. Liberty Title je naveo nekoliko grešaka koje mogu da se naprave prilikom punjenja telefona, a koje mogu da skrate životni vek vašeg pametnog telefona, piše poslovni.hr, a prenosi b92.

Ostavljate svoj pametni telefon uključen noću

Čuli ste za ljude koji ostavljaju svoje telefone priključene na punjač noću. Ovo je loša ideja. Ako telefon punite preko noći, baterija može da se pregreje i trajno ošteti.

Kada je vaš telefon uključen i puni se, on crpi struju iz utičnice, koja je pretvara u električnu energiju za punjenje baterije. Ovaj proces stvara toplotu, a ako je vaš telefon u futroli ili na mekoj površini poput kreveta ili jastuka, ta toplota ne može “da pobegne”. To može da prouzrokuje pregrevanje telefona i potencijalno oštećenje baterije.

Još jedan razlog da ne ostavljate svoj pametni telefon na punjaču noću je taj što može da skrati trajanje baterije. Kada svoj telefon punite preko noći, potpuno ga napunite, a to nije potrebno. Delimično punjenje je sve što vam je potrebno da baterija bude zdrava, a njeno stalno punjenje do 100 posto može da skrati njen životni viek. Dakle, kako bi vaš telefon bio zdrav i kako biste izbegli oštećenje baterije, ne ostavljajte ga na punjaču dok spavate.

Punite svoj telefon na ekstremnim temperaturama

Primamljivo je napuniti svoj telefon tokom vrućeg letnjeg dana, ali time možete da načinite više štete nego koristi.

Ako živite na mestu gdje se temperatura redovno penje do 32 ili više stepeni Celzijusa, uložite u klima uređaj kako biste zaštitili svoj telefon. Ako to nije moguće, bar ga ne ostavljajte da leži na suncu duže vreme tokom dana.

S druge strane su niske temperature. Iako možda deluje da biste tako mogli dati dodatnu snagu vašoj bateriji, ekstremna hladnoća prazni bateriju brže od normalnih temperatura. Dakle, iako punjenje zimi može da deluje kao dobra ideja, razmislite ponovo da li to znači da ostavljate svoj telefon napolju satima. Ako morate da nosite telefon sa sobom, držite ga u unutrašnjem džepu gde će toplota vašeg tela sprečiti da se previše ohladi.

Ne upotrebljavate punjač koji dolazi s vašim telefonom

Možda mislite da ćete brže puniti svoj telefon putem USB priključka prenosivog računara ili TV-a, ali to se neće desiti. Punjač koji ste dobili s telefonom dizajniran je da najbolje radi s vašim telefonom, a upotreba bilo čega drugog može da ošteti bateriju. Ako vam je baterija oštećena, možda ćete imati problema s punjenjem ili održavanjem već napunjene baterije.

Ako imate Apple iPhone, trebalo bi da koristite punjač koji ste dobili s njim, a ne neki drugi USB kabl ili adapter. Možda mislite da to neće biti važno, ali jeste. Upotreba pogrešnog punjača može da ošteti vašu bateriju i dovede do toga da ne može da drži kapacitet tako dugo. Osim toga, ako koristite nekvalitetan ili oštećeni kabl za punjenje, to takođe može da ošteti vaš telefon.

Prečesto punite svoj pametni telefon

Baterija vašeg telefona ima vek trajanja, kao i svaki drugi komad tehnologije. Što ga više punite, to će mu životni vek biti kraći. Ali ima još toga. Što više punite bateriju telefona, brže će vam se isprazniti. Dakle, ako ćete duže vreme provoditi napolju i potrebno je da napunite svoj telefon na 80 procenata, samo napred i učinite to; ali ako je to kratko putovanje i sve što je potrebno jeste dodatnih 10% snage? Nemojte se truditi da ga punite dok se ne vratite.

Koristite svoj telefon dok ga punite

Nije preporučljivo koristiti telefon dok se puni, jer to može da utiče na proces punjenja i potencijalno može da ošteti vaš telefon. Kada koristite svoj telefon tokom punjenja, istovremeno koristite bateriju i punite je. To može da optereti bateriju i skrati joj životni vek. Ukratko, najbolje je izbegavanje korišćenja telefona dok se puni kako bi uređaj bio u dobrom stanju.

Zaključak

Kao što vidite, lako možete da pogrešite kada punite svoj telefon. Ali ako znate šta je potrebno da radite i izbegavate da radite one pogrešne, možete da obezbedite da vaša baterija dugo traje, što će vam pomoći da duže koristite telefon.

Dakle, sledeći put kada bud bilo potrebno da napunite svoj uređaj, razmotrite ove savete.

Izvor: poslovni.hr, b92

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime