Zašto žene ipak nisu „krive za sve”

0

Dvodnevni trening za medije o rodno senzitivnom izveštavanju ozbiljno je zainteresovao prokupačke i kuršumlijske srednjoškolke. Na taj način je još jednom potvrđena stvaralačka i aktivistička energija mladih.

Trening za medije o rodno senzitivnom izveštavanju, koji je organizovao Centar E8, završen je danas. Ovim je započet ciklus treninga u južnoj Srbiji čiji su ciljevi da povećaju osetljivost na rodna pitanja, kao i da unaprede veštine i kvalitet izveštavanja o ženama i nasilju nad ženama.

– Želimo da promenimo sliku koju žene imaju u medijima. Zašto je velika zastupljenost žena u tabloidnim medijima, a sve ozbiljne teme pripisane muškarcima? Zašto su žene „cice“ i zašto je uvek žena kriva ako se nad njom vrši nasilje? Moramo da postanemo svesni koliko je velika odgovornost i koja je uloga medija u stvaranju naše slike o ženama, rekla je Tatjana Obradović Tošić, koja je vodila obuku.

Na treningu se govorilo o vrstama nasilja, kao i o nemogućnosti da nasilje bude opravdano.

– Žena je ljudsko biće, prema kome se treba ophoditi sa poštovanjem. Žene nisu manje vredne, niti su stvar koju poseduju muškarci. Moramo se osloboditi svih stereotipa i predrasuda, jer oni vode do diskriminacije i nasilja. Mi stalno zaboravljamo da su i diskriminacija i nasilje krivična dela, a ne nešto što se može opisati kao „ljubomora“, „porodična svađa“ ili „neuzvraćena ljubav“, rekla je Tatjana.

Posebna zanimljivost u vezi sa ovim treningom jeste to što je pored novinara izazvala veliko interesovanje među mladim aktivistkinjama Kancelarije za decu i mlade Prokuplje i Kuršumlija.

 

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime