Završen 8. FEDES

0

Najtalentovaniji instrumentalisti, pevači, slikari i pesnici topličkih škola nagrađeni su na zatvaranju 8. Festivala dečjeg stvaralaštva u Prokuplju.

Ovogodišnji FEDES trajao je dve nedelje i po prvi put su, pored Dečje pesme i koncerta narodnog stvaralaštva, organizovane i literarne i likovne radionice za učenike. Sinoć su na svečanom zatvaranju festivala uručene nagrade najboljima.

Prema oceni stručnih žirija ovo su pobednici FEDES-a 2016. godine:

Na likovnom konkursu u starijem uzrastu istaknuti su: Natalija Tasić (I nagrada), Branko Jovanovski (II nagrada), Nevena Veselinović (III nagrada), a u mlađem uzrastu: Tara Ljuboja (I nagrada), Isidor Jovanović (II nagrada) i Marija Usenović (III nagrada).

Na literarnom konkursu u starijem uzrastu:  Aleksandar Ivanović (I nagrada), Dragana Milošević (II nagrada) i Emilija Žugić (III nagrada), a u mlađem uzrastu: Uroš Pešić (I nagrada) i Bojana Usenović (II nagrada).

Na takmičenju instrumentalista u muzičkoj školi najbolji su bili Denis Sušica (klavir), zatim Nikola Miljaković (harmonika), Elvis Trujanović (violina) i Jana Vukašin (gitara).

e3fa5983-a48c-4a09-8ddf-be9bb23c6404

Mladi muzičari su se pobrinuli da u sredu 20. aprila veče narodnog stvaralaštva oduševi i razveseli Prokupčane. Tada je žiri odlučio da su najbolji instrumentalisti Ignjat Jovanović na violini (I nagrada), dok su harmonikaši Aleksa Tričković i Oliver Stojiljković zaslužili II i III nagradu. Najbolji solisti mlađeg uzrasta su ove godine Edis Sušica (I nagrada), Teodora Milošević (II nagrada) i Jovana Todorović (III nagrada), a najbolji u starijem uzrastu: Milena Kostić (I nagrada), Damir Sušica (II nagrada) i Kristina Tasić (III nagrada).

fff362b0-27d6-4f8b-8ff3-be8cae6a7874

Dečja pesma, zaštitni znak FEDES-a, imala je finalno veče u četvrtak 21. aprila i tada je publici predstavljeno 14 autorskih pesama. Najbolji u mlađem uzrastu su: Jovana Ilić i Marina Orbović (pesma „Bubamara“), zatim Jana Vukašin („Šapni ovu tajnu svima“) i Ksenija Stojiljković („Mamina uspavanka“). U starijem uzrastu prva nagrada pripala je Nataliji Đinđić („Putovanje“), druga Luki Kociću („Tresla se gora rodio se miš“) i treća Anđeli Stamenković („Tajna ljubav“). Publika je kao najbolju ocenila pesmu „Prase pase“, koju su izvodili Petar i Pavle Joksimović.

FEDES-ov avion odleteo je sinoć sa scene Bioskopa „Toplica“ i na njoj ostavio najbolje topličke osnovce da slave uz peciva i rođendansku tortu. Pekarska peciva su za učesnike festivala posebno umesili i ispekli pekari, učenici Poljoprivredne škole „Radoš Jovanović Selja“, dok je rođendanska torta, kao i prethodnih godina poklon Opštine Prokuplje.

85cd7cda-ad89-41e2-a2bc-90860c928ab0

Autorka: Srbijanka Stanković

Fotografije: Vlada Car

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime