ZAVRŠEN 8. PROFIFEST U PROKUPLJU

0

PROKUPLJE: Dodelom nagrada u Galeriji “Boža Ilić” u Prokuplju završen je 8. međunarodni Prokupački filmski festival – ProFiFest. Proglašeni najbolji filmovi u svim kategorijama.

Žiri koji su činili Greg De Kjur, Dragana Mićalović i Andrej Nosov je doneo sledeće odluke o najboljim filmovima:

Grand prix za najbolji film je “God Has Already Gone Ahead” reditelja Petera Boving iz Nemačke – “zbog bogate autorske vizije i posebnog autorskog pečata, a da se istovremeno radi o ambicioznom, ali ne i pretencioznom filmu”.

Najbolji dokumentarni film je “Time machine”, reditelja Jan Bujnowskog iz Poljske – “za sinematično i autentično ispričanu priču koja duboku zadire u ljudsku prirodu”

 

Najbolji domaći film je “Žmurke”, reditelja Ognjena Petkovića – “koji se izdvojio specifičnim filmskim jezikom, posebno fotografijom koja daje poseban umetnički pečat filmu”.

 

Najbolji animirani film je “Skyscrapers”, Fabienne Giezedanner iz Švajcarske – “za negovanje sopstvene poetike u animaciji, duhovitost i posebnu tranziciju u naraciji”.

 

Najbolji igrani film je “Moon Drops” reditelja Yorama Ever-Hadanija iz Izraela” – koji koristi majstorski filmski jezik sa puno različitih emocija i veoma upečatljivom glumom”.

 

Najbolji eksperimentalni  film je “Deguste” Stephane Baz iz Francuske – “zbog slikanja druge strane svega prikazujući žudnju na specifičan način”.

Nagradu za ovaj film primila je Marion Viau, direktorka Francuskog instrituta.

 

Dva specijalna priznanja ProFiFest dodelio je filmovima  “American Mariage”, reditelja Giogio Arcelli Fontane iz SAD koji je prikazan u glavnom takmičarskom program i “Čelične ratnice” Jelene Mile u srpsko-švedskoj koprodukciji koji je prikazan u kategoriji Ženski filmski rukopis – “za suptilno korišćenje glumačkog ispovednog izraza u tumačenje većeg broja istorijskih licnosti, srpskih heroina iz Prvog svetskog rata”.

 

-Festival je bio uspešan, a naročito dečiji filmski kviz na kojem je prisustvovalo više stotina dece. Izmestili smo Festival dva dana van Prokuplja u Žitorađu i Lukovsku banju, koji su pokazali veliko interesovanje i zadovoljstvo da budu deo ovog velikog kulturnog događaja, ne samo za ovaj deo Srbije, već i za međunarodnu filmsku scenu. – rekao je direktor ProFiFesta Žikica Jovanović.

 

Festival je organizovao Film klub Prokuplje uz podršku Ambasade SAD u Srbiji, Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, grada Prokuplja i lokalnih sponzora.

 

Napiši komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here