Završen FEDES, dodeljene nagrade i zahvalnice

0
Foto: Služba za odnose sa javnošću opštine Prokuplje

Proglašenjem pobednika i dodelom nagrada, u Prokuplju je završen 10. Festival dečjeg stvaralaštva-FEDES.

Ova tradicionalna manifestacija, koju organizuje Dom kulture “Radivoj Uvalić Bata“ u saradnji sa Muzičkom školom „Kornelije Stanković“, pod pokroviteljstvom Opštine Prokuplje, okupila je i ove godine učenike osnovnih škola iz cele Toplice, koji su imali priliku da pokažu svoj talenat i ljubav prema umetnosti, kroz pesmu, muziku, ili pisanu reč, i da sve to publici daruju na najbolji mogući način.

Stručni žiri nagradio je u kategoriji instrumentalista u izvođenju kompozicije na klaviru Kalinu Pavlović, najbolji gitarista je Filip Stanković, a violinistkinja Miona Bulatović. Najbolji izvođač kompozicija na harmonici je Mihajlo Stanimirović, a klarinetista Denis Esatović.

Na likovnom konkursu u kategoriji nižih razreda, prva nagrada pripala je Mariji Stevanović, učenici četvrtog razreda OŠ “Milić Rakić Mirko“, istureno odeljenje Donje Kordince. Drugu nagradu dobila je Una Milosavljević, učenica prvog razreda OŠ „9.oktobar“, dok je treća nagrada dodeljena Filipu Ibiću, učeniku četvrtog razreda OŠ „Vuk Karadžić“ u Žitnom Potoku.

U kategoriji viših razreda, prvonagrađena je Jelena Nedić, učenica šestog razreda OŠ „Ratko Pavlović Ćićko”, drugu nagradu osvojio je Vuk Ilić, učenik petog razreda OŠ “Stojan Novaković” u Blacu, a treće mesto pripalo je Emilu Jovanoviću iz Žitnog Potoka, učeniku osmog razreda.

Pisana reč je takođe donela pobednike ovogodišnjeg Festivala. Najbolji mlađi pisci su Lena Milojević, učenica trećeg razreda OŠ „Stojan Novaković“ Blace, a iz iste škole i istog razreda je i Ognjen Ćurčić, koji je dobio drugu nagradu. Treće mesto u ovoj kategoriji pripalo je Mini Ćurčić, učenici trećeg razreda OŠ „Nikodije Stojanović Tatko“.

Pobednici literarnog konkursa, učenici viših razreda su Jelena Veljović, učenica osmog razreda OŠ „Miloje Zakić“ u Kuršumliji, drugu nagradu dobio je Aleksa Avdić, učenik petog razreda OŠ „Vuk Karadžić“ Žitni Potok i treća je pripala Maši Spasić, učenici sedmog razreda OŠ „Nikodije Stojanović Tatko“.

I Dečija pesma ima najuspešnije učesnike FEDES-a. Među najboljim mlađim pevačima su Miona Bulatović, Natalija Nedeljković i Una Bogdanović, dok su u kategoriji starijeg uzrasta pobednici Andrija Stanković, Mina Đokić i Iva Vučković. Što se tiče glasova publike, pobednik je Andrijana Jovanović.

Veče narodnog stvaralaštva ove godine bilo je posvećeno tradicionalnoj narodnoj muzici. Mlađi pevači, Dunja Marinković, OŠ „Nikodije Stojanović Tatko“, Jovana Ilić OŠ „Jastrebački partizani“ u Merošini i Mia Radulović OŠ „9. oktobar“, proglašeni su za pobednike, dok su u kategoriji starijeg uzrasta pobedili Milan Jovanović, OŠ „Drinka Pavlović“ Kuršumlija, Tijana Jašarević OŠ „Milić Rakić Mirko“ i Iva Milošević, OŠ „Toplički heroji“ Žitorađa. Najbolji instrumentalisti u ovom delu takmičenja su Mladen Milošević, harmonika, OŠ „Toplički heroji“ Žitorađa, drugo mesto pripalo je Mateji Tomoviću, harmonika, OŠ „Nikodije Stojanović Tatko“, dok je trećenagrađeni iz Kuršumlije, Milan Jovanović, OŠ „Drinka Pavlović“.

Učenike, nastavnike, roditelje, kao i sve prisutne u prepunoj sali Doma kulture, pozdravila je većnica za kulturu opštine Prokuplje Milica Erić. Zahvalivši svima koji podržavaju ovu jedinstvenu manifestaciju već deset godina, izrazila je želju da FEDES traje još najmanje deset puta ovoliko i da uz njega odrastaju srećna i zadovoljna deca.

-Puno mi je srce kad vas vidim nasmejane i srećne u danima FEDES-a koje provodite zajedno u druženju, pesmi i igri. Naš zadatak je jasan. FEDES treba da traje, a mi da istrajemo u njegovoj organizaciji. Veliko hvala svim učesnicima i onima koji su odrastali zajedno sa FEDES-om i svoje uspomene poneli u svet. Hvala roditeljima koji su sa nama sve ove godine i koji, bodreći svoju decu zajedno sa nama, pišu najlepše stranice Festivala, kazala je većnica Erić.

Deseti rođendan FEDES-a proslavljen je baš onako kako i zaslužuje jedna ovakva manifestacija. Uz rođendansku tortu i vatromet, svi zajedno su na sceni Doma kulture zapevali himnu Toplice, uz pratnju Dečijeg hora Doma kulture „Sanjalice“, pod rukovodstvom Sanje Stojković.

Direktorka Doma kulture, Tijana Petrović, istakla je da je ova manifestacija od velikog kulturnog značaja za opštinu Prokuplje i dodala da će se oni, kao organizatori, truditi da se svake godine u program uvrste novi sadržaji. Ovom prilikom, ona se zahvalila svima koji su dali svoj doprinos u organizaciji ove velike manifestacije, koja u Prokuplju svake godine okuplja decu iz topličkog kraja.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime