Završen Sajam rukotvorina u Blacu

0
Foto: Palma

Treći po redu Sajam rukotvorina u Blacu pod nazivom “Stvorile su ruke” zatvoren je sinoć u Kulturnom centru “Drainac”. Na sajmu se predstavio veliki broj izlagača iz Blaca, Prokuplja, Niša, Aleksinca, Vrnjačke Banje i drugih gradova Srbije.

Dva dana je Blace bilo centar magije koje su izradile ljudske ruke – od odevnih tekstilnih predmeta, kako pletenih, tako i vezenih i šivenih, preko prehrambenih ručno rađenih proizvoda, slane i slatke zimnice, sokova, slatkiša, do ikona, dekorativnih predmeta urađenih dekupaž tehnikom i slično.

– Ova manifestacija puno znači malom gradu kao što je naše Blace. Ima puno vrednih ruku, koje treba da nastave tradiciju prenoseći svojoj deci dar i sposobnost ručne izrade, da se ne zaborave prave vrednosti. Zadivljena sam posetom dece. Zahvalna učiteljima i vaspitačima koji su u grupama dovodili dečicu i punili prostoriju žagorom i divljenjem prema nama kako mi to radimo. Na licu mesta smo odrađivali svoj zanat i tom prilikom mogli su svi da vide i nauče od nas, kako se to radi, kojom tehnikom, koliko vremena treba, tako da je svako od posetioca moga sebe da pronađe i da se oseti kao kod svoje kuće. Vredne žene su napravile i posluženje, pite, projarice, sitne kolače – rekla je Marija Đinđić, koja je predstavila rad iz svoje porodične ikonopisačke zanatske radionice. 

Za najbolju domaćicu 3.sajma rukotvorina proglašena je Mirjana Miljković, koja je za sve učesnike pripremila kolače, najbolja pletilja je Stojanka Milosavljević, najbolja vezilja je iz Etno udruženja iz Aleksinca, najbolji štand imala je Melanija Gmijović.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime