Zbog čega je važna redovna kontrola kod stomatologa i šta se dobija pregledom?

0
stomatoloska ordinacija
Pexels.com

Pravilna higijena usne duplje podrazumeva redovno pranje zuba i desni, ali bez redovne kontrole u stomatološkoj ordinaciji se ne može govoriti o zadovoljavajućem oralnom zdravlju.

Dobre higijenske navike nisu dovoljne da zubi ostanu zdravi. Dovoljno je nepravilno četkanje, nepravilno žvakanje ili pojedine bolesti pa da započne proces promene na gleđima, a da se to i ne vidi sve do pojave bola. Ne treba čekati ozbiljnije probleme jer je tada lečenje teže, neizvesnije i sa većim posledicama po oralno zdravlje.

Redovne kontrole su tu da prate trenutne promene i reaguju na vreme u slučaju pojave bilo kakvih bolesti. Popravke su brze, jednostavne i ne utiču na funkciju zuba.

Jednostavni šestomesečni pregledi će otkriti sve promene i pomoći da osmeh bude blistavo beo, a svi zubi zdravi što i jeste cilj stomatologije kao grane medicine.

Kako izgleda preventivni pregled u savremenoj stomatološkoj ordinaciji?

Redovni stomatološki pregledi započinju sa pregledom zuba i desni gde se detaljno proverava stanje zdravih zuba, promene na onima koji su lečeni i zdravlje desni što u mnogim situacijama prolazi neopaženo.

Za taj postupak koriste posebne instrumente sa ogledalom što omogućava da vide čak i najmanje promene koje inače nije moguće uočiti. Ako se primeti karijes, plak, gingivitis ili neko drugo stanje lekar će da objasni način lečenja i da započeće sa tretmanom.

Vrlo često čistom proverom zdravlja zuba saznamo da ih ne peremo dobro, da na nekim delovima ima naslaga, da se zubni konac ne koristi pravilno. Ovakvi preventivni saveti znatno utiču na bolju higijenu usne duplje, a samim tim i na zdravlje zuba i desni.

Stručno i savremeno lečenje svih dentalnih problema

Ono što modernu stomatološku ordinaciju odvaja jeste to što se pri pregledima i lečenju koriste najsavremeniji postupci, najsavremeniji uređaji i stomatolozi prolaze konstantnu obuku da bi bili u toku sa najsavremenijim procedurama.

Brzina, kvalitet i povoljna cena su nešto što se podrazumeva da je usluga koja se pruža i svakako da niko ne treba da pristane na manje od toga.

Na redovnim pregledima se često uoči karijes, pucanje gleđi, bolest desni…pa je neophodno pristupiti brzom i efikasnom lečenju da bi se zaustavio proces propadanja. 

Redovnom kontrolom će se sve promene uočiti jako rano što će sačuvati veći deo zubne mase i izlečiti desni u potpunosti. Poodmakla stanja dovode do neminovnog gubitka zuba pa je svaki problem trka sa vremenom za zdrav osmeh svih zuba.

U stomatološkoj ordinaciji će se otkriti i promene na postojećim plombama i protetičkim dodacima za pravovremenu zamenu i čuvanje ostalih, prirodnih zuba.

Doneće se i odluka kada je pravo vreme da se pristupi skidanju zubnog kamenca, plaka i izbeljivanju zuba. Ove procedure donose vizuelnu transformaciju, a i pomažu da desni ostaju zdrave pa su još jedan od postupaka koji se često izvodi.

Takođe, i svi pacijenti koji požele Hollywood smile moraju prolaziti redovne kontrole, popraviti trenutne probleme, a ostatak zuba transformisati uz pomoć nekih od procedura za kao što su to npr. fasete, zubne navlake… I nakon završenog postupka kontrole su potrebne pa će vaš novi osmeh ostati fantastičan i blistavo beo.

Moguće su i operacije za ugradnje implantata, izvođenje All on 4 i All on 6 postupaka…

ALon 4
Pexels.com

Stomatologija nudi brojne postupke za lečenje svih promena na zubima i desnima da bi se izbeglo najteže stanje – gubitak zuba. Ipak, to je u nekim situacijama neminovno, ali i tada dentalna protetika ima rešenje.

Pored mostova i totalnih proteza koje imaju čisto estetski efekat, ugradnja implantata je jedan od načina da se zaštite desni od povlačenja i osmehu vrati njegova lepota.

Metode kakva je All on 4 su tu da pomognu onima koji imaju totalnu krezubost, a žele da trajno reše nedostatak zuba.

Ovo je procedura koja uz pomoć samo 4 implanta nadoknađuje 12 zuba što je odličan način kombinovanja protetičkih mostova i veštačkih korenova pa se i ovde dobija trajna nadoknada uz jednostavniju ugradnju.

Kada se postave implantati važno je nastaviti sa redovnim stomatološkim kontrolama i na dalje da bi se pratilo zdravlje desni i uočile eventualne promene na veštačkim krunicama.

Pravovremenim kontrolisanjem zdravlja zuba utiče se ne samo na oralno zdravlje, već i na zdravlje važnih organa u telu kakvi su želudac, srce i mozak.

Zakažite kontrolni pregled na vreme, razgovarajte sa stomatologom o merama prevencije i lečenja problema koji su se razvili. Periodičnim kontrolama i pravovremenom intervencijom dolazi se do konačnog cilja – zdravih zuba i desni.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime