Zbog njegovog glasa i narodnjaci zvuče kao umetnost

3
Foto: Stefan Petrović, privatna arhiva

Žitorađanin Stefan Petrović je mladić kog su godinama u Toplici prepoznavali na poetskim večerima i svim okupljanjima koja je mogao oplemeniti svojom gitarom i glasom.

Od ove jeseni je brucoš Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu i polaznik IT akademije, pa ga i Žitorađani i Prokupčani retko čuju uživo – ali zato, kad god mu to vreme dozvoli, on snimi interpretacije poznatih pesama i postavi ih na svom Jutjub kanalu.

– Ja sam svestan da nisam neki pevač, ali mislim da je mnogo važnije da ljudi osete tvoju emociju, jer je muzika, kao i bilo koji vid umetnosti, način da iskažeš svoje emocije i podeliš sa ljudima ono što nosiš u sebi – skroman je Stefan.

Foto: Stefan Petrović, privatna arhiva

U nižoj muzičkoj školi je pohađao odsek za klavir i odustao u završnoj godini, jer se nije pronalazio u tome što je tad svirao.

– Bilo mi je dosta mučno i čini mi se malo preozbiljno za moj tadašnji uzrast. No za diplomom i ne žalim toliko, jer ona nije merilo znanja… S druge strane, gitaru sam učio sam – kaže Stefan.

Pesme koje obrađuje uz klavir ili gitaru bira bez pravila. Jedino čime se vodi jeste da li mu se neka pesma peva ili ne, tj. da li je oseća. Tako se među njima našao i Đanijev narodnjački hit „Sve mi tvoje nedostaje“, koji u Stefanovom izvođenju zvuči kao potpuno nova i drugačija pesma.

Stefan kaže da i aranžmani dolaze po osećaju i da čak i ovakve, u originalu brze pesme, mogu da zvuče poput balade i da svaku pesmu možemo razumeti i čuti ukoliko se uradi na malo nežniji i drugačiji način.

Od ranih školskih dana je član Crkvenog hora „Biseri“,  a trenutno peva i svira u Prvom beogradskom pevačkom društvu. Osim na Jutjubu, Stefana možete sresti i u beogradskoj Knez Mihajlovoj ulici. Možda vas tamo iznenadi nekom novom pesmom.

3 KOMENTARA

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime