Zelenaši uništili kuršumlijsku porodicu

0

Za samo šest meseci, vraćajući zelenaške kamate, Ljiljana (58) i Krstivoje (65) Mitić iz kuršumlijskog naselja Rasadnik ostali bez posla i ikakvih prihoda, a za to vreme im se život pretvorio u pakao.

– Pozajmili smo u dva navrata, najpre 500 pa 600 evra zbog posla, odnosno, najpre da izlicitiramo trafiku u centru grada, a zatim za nabavku robe. Ukupno smo za šest meseci morali da vratilmo preko 7 000 evra ostavši i bez posla i ikakvih prihoda. Sada smo postali socijalni slučajevi, bez novca i izdražavaju nas deca, ističe Ljiljana Mitić hod po muklama ove porodice koja je vraćajući zelenaške kamate dovedena doprosjačkog štapa.

Njen suprug objašnjava da su im zelenaši najpre obračunavali nedeljnu, pa zatim i dnevnu kamatu uz stalne pretnje da ako ne vrate iznose koje im traže da će biti pretučeni.

– Kad god smo pokušali da napravimo neki dogovor i da se izvučemo iz njihovih kandži, usledili bi pretnje: “Ako ne vratite pare, poješće vas mrak”, ili “Razbićemo vam trafiku pa vi vidite kako ćete posle da vraćate novac”. Bili smo u stalnom strahu i vraćali smo najpre nedeljne kamate na pozajmljeni iznos, pa su nam nakon toga zaračunavali i dnevnu kamatu. Više od pola godine je trajao naš hod po mukama dok na kraju nismo ostali bez ičega, kaže Krstivoje koji ističe da su morali da zatvore trafiku i tako su ostali i bez posla i ikakvih prihoda.

U međuvremenu, oni su slučaj prijavili tužilaštu u Kuršumliji predočivši sve detalje šta i kako im se dešavalo više od pola godine i zbog čega su u strahu ćutali, trpeli i vraćali zelenaške kamate.

– Više puta sam mislilila da neću moći da izdržim i da je jedini spas da izvršim samoubistvo. Prelomili smo tek nedavno i odlučili da prijavimo nadležnim organima naš slučaj. Za sve ovo što vam govorim, mislim na vraćanje zelenaških kamata i pretnje, imamo i svedoke i to ćemo predočiti sudu jer verujemo da možemo da isteramo pravdu i povratimo naš teško teško stečeni novac koji su nam zelenaši oteli, kaže Ljiljana.

Mitići objašnjavaju da je njihov sin morao da proda automobil i podigne kredit u iznosu od 300 000 dinara da bi vratili novac koji su im zelenaši uzimali na ime kamate, a i sada, kako Mitići ističu, zelenaši tvrde da im nisu vratili pozajmljeni novac, pa su ih čak i tužili sudu!

– Želeli smo da ispričamo ovu priču o našem propadanju između ostalog i da možda sprečimo da se to nekoj drugoj porodici u Kuršumliji dogodi i da ne dozvole da ih ovavkvi, zli ljudi zelenaškim kamatam unište kao što su nas. Ponavljam da verujem u pravdu i da će zelenaši koji su nam život pretvorili u pakao primerno kazniti, naglašava Ljiljana.

Naši sagovornici nisu želeli da imenuju ljude kod kojih su pozajmili novac i koji su im naplatili preko 7 000 evra na ime zelenaškim kamatama, kažu da će to na sudu obelodaniti, ali ističu da su ih u ovaj „vrzlog“ uvukli oni za koje su naivno verovali da žele da im pomognu i da su im prijatelji.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime