ŽIOK – pesnički karavan za sva vremena

1
Foto: Dom kulture Prokuplje

Retko koja varoš, pa i grad u Srbiji, može se pohvaliti bogatom i kvalitetnom književnom tradicijom kao što je to slučaj sa Prokupljem. Književno društvo „Rade Drainac“ od 1966. godine okuplja pesnike iz cele Toplice, a specifičnost ovog društva je i Književna omladina – mladi ljudi koji se od svojih ranih školskih dana uključuju u ovu stvaralačku zajednicu.

Iako ne mogu svi biti pesnici i pisci, članovi književnog društva su se dosetili na koji način, pored poetskih večeri, mogu uvesti Prokupčane u ovaj šarenolik pesnički svet.

Foto: Dom kulture Prokuplje

Saša Milovanović, urednik književnog programa Doma kulture Prokuplje, jedan od osnivača Književne omladine i dugogodišnji član KD „Rade Drainac“, pokrenuo je zanimljiv pesnički karavan – „Živi i oživljeni književnici“.

– Ta ideja je oživela u mojoj glavi i sada će doveka i da živi. Članovi našeg društva su putovali po Srbiji i svuda sam upitan isto: kako toliko dugo trajemo i da li Prokupčani znaju koliko vredimo. Tada sam shvatio da je naša dužnost i obaveza da podsetimo one koji su zaboravili, a upoznamo one koji još ne znaju sa našom višedecenijskom pesničkom baštinom – rekao je Milovanović.

Ljubitelj kovanica i zanimljivih skraćenica, Saša je osmislio pesnički karavan pod nazivom „Živi i oživljeni književnici“ ili ŽIOK – koji obilazi osnovne i srednje škole u Toplici i predstavlja žive pesnike, a u sećanju i umetničkim kazivanjem stihova oživljava one kojih više nema. Među njima Dragana Borisavljevića, Slavoljuba  Dimitrijevića Pesnika, Aleksandra Černova, Voje Krasića i mnoge druge.

Foto: Dom kulture Prokuplje

Prva stanica ŽIOK-a bila je OŠ „Ratko Pavlović Ćićko“, gde su svoju poeziju predstavili pesnici Saša Milovanović, Milivoje Krstić i Zorica Prentić, dok je aforističar Dragan Ognjanović upoznao učenike sa zanimljivom formom aforizma.

– Najzahtevnija publika su uvek deca, ali nije bilo bojazni od toga kako ćemo biti prihvaćeni. Milivoje ih je opčinio i razgalio svojom satiričnom poezijom, Zorica ih je začarala svojom pojavom i ljubavnim stihovima, a Dragan slatko nasmejao odabranim aforizmima. Na kraju časa nije bilo učenika koji nije pitao kada ćemo ponovo doći. Izvesno je da ćemo posetu ponoviti, ali pre toga treba obići i druge školarce. Ovo je dokaz da naša deca umeju da uživaju u književnosti – rekao je Milovanović.

Foto: Dom kulture Prokuplje

ŽIOK se već priprema za novo pesničko putovanje, sa nekim novim topličkim stvaraocima. Jedna od zamisli je da se pored starijih članova književnog društva predstave i KOP-ovci, članovi Književne omladine. U međuvremenu, u KD „Rade Drainac“ uveliko se pripremaju Sretenjski književni susreti i novi broj časopisa „TOK“.

Činjenica je da pored mnogobrojnih talenata i kvalitetnih ideja, toplička poezija, jednom oživljena, jedino i može biti živa. Pesnici ovog kraja pokazuju i na ovaj način kako se čuva kultura.

Tekst je napisan u okviru projekta “Čuvari kulture”, koji se sufinansira iz budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

1 KOMENTAR

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime