Milioner na točkovima

0

Tomislav Nedeljković vozač u penziji ima 81 godinu i svoje penzionerske dane provodi u svojoj rodnoj kući u Žitorađi, u društvu svoje žene Stojanke sa kojom  je u braku već 60 godina. Svoju vozačku karijeru dugu 35 godina završio je davne 1989. godine, a ono po čemu se Tomislav razlikuje od drugih vozača jeste da je svojim autobusom ”Mercedes 0303” prešao preko milion kilometara. Preciznije, Nedeljković je sa svojim kolegom Slobodanom Markovićem prešao tačno 1.213.ooo kilometara vozeći autobus Niš – ekspresa.

Nedeljković nam otkriva da je odluku da postane profesionalni vozač doneo još davne 1954. godine.

– Otišao sam u vojsku 1954. godine sa namerom da postanem vozač. Dve godine kasnije 1956. marta meseca, kada sam došao iz vojske imao sam B,C i E kategoriju, ali sam morao da imam tri godine rada da bih mogao da polažem za autobus. Zaposlio sam se u čistoći i tamo radio četiri godine. – otpočinje našu priču Tomislav i dodaje: Kada je Niš ekspres odlučio da školuje vozače, ja sam upao među 10 vozača koji će se školovati, i odmah su me kasnije uzeli u Niš ekspres.

Prvo je krenuo da vozi lokalni i gradski saobraćaj, da bi kasnije, 1963. godine bio prebačen na međunarodne linije koje je vozio do svog penzionisanja 1989. godine. Mercedosom je prešao milion i dvesta hiljada kilometara, ali popularna ”mečka” nije jedina marka koju je vozio Tomislav.

– Vozio sam i FAP-a, Famos i Dubravu. Dubrava je u ono vreme bila ručni rad iz Zagreba, koja je u sklopu autobusa sadržala i bife, vc, čak i stjuardese. – objašnjava Nedeljković.

Vozačke sposobnosti deda Tome, pored kolega i redovnih putnika su se cenile i van njegovog preduzeća. U bogatoj riznici, pohvalnica za predan i marljiv rad naišli smo i na diplomu za osvojeno 1. mesto za spretnu vožnju na vozačkom takmičenju u Kraljevici. Za to takmičenje kako objašnjava Toma se desetak dana sa svojim kolegama pripremao u Rijeci da bi se kasnije u Kraljevici okupila sva saobraćajna preduzeća iz cele Jugoslavije sa svojim najboljim vozačima među kojima je najbolji upravo bio Tomislav. Posle penzionisanja Tomislav svoju ljubav prema autobusu nastavlja da neguje kao vozač Fk Žitorađa.

– Kada sam se penzionisao Žitorađa je tada igrala drugu ligu i imali su autobus koji im je Arkan ostavio. Ja sam taj autobus uzeo i vozio klub 2-3 godine.

Vožnja autobusa, objašnjava naš sagovornik sama po sebi nosi veliku odgovornost, a kao glavne smernice za dobru i savesnu vožnju Tomislav ističe odmor.

– Za posao vozača moraš biti odmoran i svež. Da vodiš računa u saobraćaju o svemu. Kako bi dobro regulisali saobraćaj i da bi izbegli nezgode mozak mora da bude non stop uključen. Takođe, nekada morate i da ustupite svoju prednost u saobraćaju kako bi izbegli eventualne nezgode. – priča nam Nedeljković.

Kraj prvog dela. Nastavak objavljujemo sutra…

(Autor: Nemanja Tonić, Dobričke internet novine)

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime