Zlatna značka za Momira Dragićevića

0

Kruševački dečiji pesnik Momir Dragićević dobitnik je Zlatne značke Kulturno prosvetne zajednice Srbije za 2016. godinu. Ovo priznanje se dodeljuje za dugogodišnji doprinos razvijanju kulturnih delatnosti , za nesebičan, predan i dugotrajan rad u kulturi.

Nagrada će Momi Dragićeviću biti uručena 18. maja na svečanosti u Narodnom pozorištu u Beogradu.

Svoj obimniji stvaralački uspon Moma Dragićević je započeo u kruševačkom Pionirskom parku, gde je od 25 decembra 1997 do početka aprila 2001. godine obavljao dužnost direktora ove novoformirane ustanove u kulturi. Potom je u Kulturnom centru Kruševac nastavio da osmišljava svet po meri malih igrača na sreću, prinčeva i princeza na zrnu graška, uspavanih lepotana i lepotica, što sanjaju svoje bajke u boji sa očima izvan svakog zla.

Brojne su akcije i ideje koje je je Momir sproveo u praksi, kao što su Vaskrtšnje dečje radosti, Prolećnica, Drvo generacije, Djačka torba, Zimske čarolije… Dragićević je osmislio i prvi Vidovdanski festival muzike za decu, pisao je scenarije i kabaretske predstave, predstavljao Dečji žiri Medjunarodnog festivala Zlatna kacija.

Zastupljen je u gotovo svim savremenim antologijama poezije za decu, a pesme su mu prevedene na italijanski, nemački , grčki, bugarski, i romski jezik. Dobitnmik je brojnih nagrada i stalni je učesnik Zmajevih dečijih igara. Osmilio je Dečiji fijaker u Kruševcu, idejni je tvorac manifestacije Dani Stanislava Biničkog , koja se tradicionalno održava u Jasici kod Kruševca.

Napiši komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here