Zlato i srebro za toplička vina

0
Foto: Odsek za odnose sa javnošću i protokol Grad Prokuplje

Na devetom Međunarodnom sajmu vina  „Beovajn“, koji je održan ovog vikenda u Beogradu, zlatnu medalju je dobilo belo vino “Doja” iz sela Donja Jošanica, a srebrnu medalju crveno vino “Gvozdeni puk” iz vinarije „Toplički vinogradi“, kao i „Doja-prokupac“. 

Na sajmu je učestvovalo 180 izlagača iz Srbije, Italije, Bosne i Hercegovine, Poljske, Severne Makedonije, Grčke, Austrije, Slovenije, Hrvatske, Francuske i drugih zemalja.

– Da je Toplica pogodna za voćarstvo i vinogradarstvo, govori podatak da se površina pod vinovom lozom iz godine u godinu povećava. Veliki doprinos razvoju i unapređenju vinogradarstva u poslednjih nekoliko godina dali su „Toplički vinogradi“ iz Gojinovca, koji se prostiru na površini od skoro 50 hektara, i “Doja” iz Donje Jošanice, čiji vinogradi se nalaze na površini od 15 hektara. U ovim, već nadaleko čuvenim vinogradima u zemlji i inostranstvu, primenjuju se najsavremenija znanja u proizvodnji grožđa i vina – rekao je  zamenik gradonačelnika Prokuplja Miroljub Paunović.

Osvojene medalje došle su kao potvrda kvaliteta, ali i jedno veliko priznanje za dosadašnji rad.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime