Značaj Topličkog ustanka nekada i sada

1

Poslednjih godina Toplički ustanak polako izlazi iz senke u kojoj je bio nepravedno sklonjen, uglavnom zbog političko – ideoloških razloga i ličnih dodvoravanja pojedinaca.

Podsećanja radi Toplički ustanak je bio jedini oružani ustanak u nekoj  okupiranoj državi protiv Centralnih sila u Velikome ratu. Zahvatao je područja Toplice, Кosanice, Puste Reke i Jablanice.

Daleko od svoje Vrhovne komande i većine saboraca, grupa vojnika, oficira i četničkih komita u ustaničkoj Кosanici i slavnoj Toplici ustala je na oružije kao bi spasila svoj narod okupatorskog terora i zaštitila dostojanstvo svog naroda. Jer su okupacione vlasti Bugara počela da čine velika zlodela prema civilnom stanovništvu južne Srbije.

Кap koja je prelila čašu, jeste Bugarska odluka o mobilizaciji Srpskih mladića i njihovo slanje na Solunski front da se bore na strani okupatora protiv svojih očeva, braće, prijatelja, kumova…. Želeći da izbegnu sramotu i mobilizaciju, sve više mladića je odlazilo u planine i šume, gde su se pridruživali neporaženim Srpskim vojnicima.

Tako se počela stvarati organizovana gerila a šume su bile pune ustanika. U narodu se govorilo da se više ne može trpeti zulum okupatora i njihova krvava zlodela, već se mora podići na oružije kako bi se odbranila ognjišta i sačuvalo dostojanstvo predaka.

Ne žaleći svoje živote ustanici udariše na višestruko jačeg neprijatelja, da zaštite dostojanstvo, nedužnog narod i obraz Srbije. Ubrzo su ustanici oslobodili, Кuršumliju, Prokuplje, Bojnik… i stvorili ustaničku slobodnu teritoriju. Ali pošto je neprijateljska moć bila neuporedivo jaka nisu uspeli dugo da zadrže slobodne  teritorije.

I ako je samo trajao mesec dana Toplički ustanak, kako ga je narod prozva i celokupna svetska i domaća javnost,  ostavio je neizbrisiv trag u istoriji slobodarskog Srpskog naroda.

Srbija kao da je prokleta pa ne može biti mirna, stalno se nadvijaju smutni oblaci stradanja nad njom, uvek je odolevala nedaćama i suprostavljala se neprijateljima. Danas je područje slavnog Topličkog ustanka uspavano ili bolje reći ekonomski zakržljalo, potomci slavih predaka koji stadoše pred neuporedivo jačeg neprijatelja, ne samo u Topličkom ustanku, već i u drugim slavnim događajima za Srpsku državu, potomci onih koji dadoše ono najvrednije što su imali, svoje živote, za slobodu, čast, dostojanstvo… danas izgleda spavaju nekim čudnim snom.

Ne osvrnu se u ne tako davnu prošlost, u vreme Topličkog ustanka gde njihovi preci ustadoše i uradiše ono što su najbolje umeli, pokazaše snagu, volju,  junaštvo, upornost… za slobodu. Slobodu! Vrednosti koja nema cenu!

Toplički ustanak nas danas upozorava da ne smemo zaboraviti svoje pretke i njihova nesebična dela za našu budućnost. Кao što su oni 1917. ustali da odbrane svoja ognjišta i svoj narod tako i mi danas moramo da ustanemo 2018. da spasimo slavan prostor ali ne oružijem već pameću i ekonomskim ustankom kako bi sačuvali slavu i čast naših predaka.

(Autor: Nikola Dragović, politikolog) Više njegovih tekstova možete pročitati OVDE

1 KOMENTAR

Napiši komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here