Znameniti Kuršumličani: Akademik Vojin Šulović

0

Akademik Vojin Šulović  rođen je 1923. godine u Kuršumliji a 1951. godine diplomirao je Medicinskom fakuiltetu u Beogradu i specijalizirao ginekologiju i akušerstvo.

Dopisni član Odeljenja medicinskih nauka SANU postao je 1978. godine, a za redovnog člana je izabran 1988. godine.

Akademik Šulović bio je profesor na Medicinskom fakultetu u Beogradu i direktor Ginekološko-akušerske klinike od 1973. godine do 1985. godine.

Bio je predsednik Srpskog lekarskog društvo od 1987. godine do 1996. godine, počasni predsednik od 1996. godine a do 1987. godine bio je i predsednik Ginekološko-akušerske sekcije Srpskog lekarskog društva.

Akademika Šulovića krasila je izuzetna društvena aktivnost, što se vidi kroz njegovo članstvo u Etičkom komitetu Srpskog lekarskog društva, Udruženju ginekologa Jugoslavije, kao i Jordanskom hirurškom društvo, Savezu društava medicinskih nauka Rumunije; udruženju ginekologa i akušera Francuske i Poljske i mnogim drugim.

Bavio se uredničkim radom u redakcijama međunarodnih časopisa.

U SANU je obavljao funkciju predsednika Međuodeljenskog odbora za biologiju humane reprodukcije i predsednika Međuodeljenskog odbora za sidu. Dobitnik je brojnih nacionalnih i stranih priznanja uključujući fracnusku Legiju časti.

Ostaće upamćen po svom pionirskom pristupu istraživanju i razvoju akušerstva i ginekologije u Srbiji a naročito po doprinosu prevencije bolesti trudnica i stalnoj brizi za zdravo potomstvo kroz unapređenje akušerstva i ginekologije.

Akademik Vojin Šulović tragično je preminuo u 85. godini, 22. 02. 2008. godine u teškoj saobraćajnoj nesreći na Ibarskoj magistrali.

Opširniju biografiju akademika Vojina Šulovića možete pročitati OVDE

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime