Znameniti Kuršumličani: Kompozitor Rade Vučković

1

Kompozitor, pevač, pesnik, boem… i mnogo toga još je Rade Vučković (70), Kuršumličanin iza koga je više od stotinu antologijskih pesma narodne muzike i više od 2000 pesama koje je napisao.

Sedamdesetih godina prošlog veka, Vučković je otišao u Beograd i postao poznati pevač zabavne muzike.

Družio se sa najpoznatijim boemima prestonice kao što su čuveni glumac Zoran Radmilović i pesnik Mika Antić sa kojima je kako ističe, “ostajao do ranih jutarnjih sati od Skadarlije do Avale”.

Život ga je nakon toga odveo u narodnu muziku u kojoj je ostavio trag kakav je retko ko u Srbiji.

– Mislim da sam napisao oko 2000 pesama. Od toga su više od stotinu antologijskih koje su postale hitovi koji se i danas izvode. Interesantno je da se za mnoge od mojih pesama misli da su narodne kao što je poznata pesma “Odakle si sele” koju sam napisao pre više od 40 godina, objašnjava Vučkovič, a navodimo samo neke od tih antologijskih pesama: “Dva galeba bela”, “Nisam te se nagledao”, “Viki, Viki Violeta” i mnoge druge.

Kaže nam da su njegove pesme, koje pevaju razni izvođači prodate u više od deset miliona primeraka, a izvodili su ih najpoznatiji pevači naše narodne muzike poput Šabana Šaulića, Snežane Đurišić, Harisa Džinovića i mnogih drugih – praktično većina najboljih pevača narodne muzike u proteklih pola veka u Srbiji pevala je pesme Radeta Vučkovića.

Iza njega je i pet izdatih knjiga poezije i pripovedaka koje i sada piše dok odmara u rodnoj Kuršumliji.

A Kuršumlija je kako ističe njegova prva ljubav kojoj se uvek vraća i kojoj je posvetio mnoge pesme, a jednu od njih je otpevao i kada smo radili ovu priču:

Na jesen se navršava pola veka stvaralaštva pa za oktobar najavljuje da će najpre održati veliki koncert u Sava centru, a zatim drugi u sportskoj hali u Kuršumliji uz učešće najpoznatijih pevača narodne muzike u Srbiji – praktično, želi da u skladu sa njegovom maksimom: “Kuršumlija je moja prva a Beograd najveća ljubav” – da zaokruži priču dugu 50 godina.

Vučković ističe da je dobio najviša priznanja grada Beograda u kome je proveo protekle decenije, a da rodni grad Kuršumlija njemu ne duguje ništa, ali zato on duguje sve Kuršumliji.

1 KOMENTAR

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime