Znameniti Kuršumličani: Profesor Predrag Đurović

3
COSMOTEK

Predrag Đurović je rođen u Velesu,1930. godine (tadašnja Jugoslavija, a današnja Republika Makedonija), kao najstarije dete Radmile i Nikole Đurovića, državnog finansijskog činovnika, tada na službi u Velesu, inače rodom iz okoline Rijeke Crnojevića, Crna Gora.

Pred početak drugog svetskog rata Nikola dobija premeštaj sa porodicom, koja je u međuvremenu proširena sa još dvoje dece Slobodanom i Maricom, doseljava se u Kuršumliju. Đuroviće u Kuršumliju zatiče rat u kojem oni gube glavu porodice. Predragovog oca Nikolu hapse Bugari,1943.godine,i odvode u zloglasni Niški logor Crveni krst u kojem je kao rodoljub streljan od strane nemačkog okupatora.

Posle svršetka rata i završene osnovne škole, Predrag upisuje Višu gimnaziju u Prokuplju, iz koje ga u jednom trenutku izbacuju, bez prava upisa u druge škole, kao navodnog infombirovca, zajedno sa još dvojicom njegovih drugova, Dragoljubom Mićunovićem, kasnije profesorom Beogradskog univerziteta i poznatim političarem, i Zvonkom Simonovićem, pozorišnim i televizijskim rediteljem.

Posle godinu dana, Predragu biva dozvoljno da se vrati u gimnaziju, da bi odmah nakon njenog završetka upisao studije filozofije na Beogradskom univerzitetu koje sa uspehom završava 1955.godine.

Od tada živi i radi kao profesor filozofije u Topličkom kraju, najpre dve godine u prokupačkoj Gimnaziji, a posle toga čitav svoj radni vek u Kuršumliji kao profesor u Ekonomskoj školi, a od njenog otvaranja, 1961.godine, i profesor filozofije u kuršumlijskoj Gimnaziji ”Radoš Jovanović Selja“.

U sećanjima svih Kuršumličana,a posebno svojih bivših učenika, profesor Predrag Đurović ostaje simbol vrhunskog intelektualca, čoveka velike erudicije i istinske mudrosti. Bio je profesor starog, klasičnog kova i dostojanstva, ali čovek blage naravi.

Pripadao je u potpunosti gradu u kojem je živeo i ljudima koji su ga okruživali. Čovek lep, gustih brkova a La Niče, oženjen Kuršumličankom Dragicom (rođenom Milosavljević) i otac dvoje dece Nikole i Milana.

Bio je direkror škole, ali i poslanik Skupštine Republike Srbije u periodu od 1971-1976.godine. Bio je ono što jedan čovek treba da bude, sve do svoje iznenadne i prerane smrti 1991.godine.

Više o znamenitim Kuršumličanima, možete pročitati OVDE

3 KOMENTARA

  1. Била је Божија милост,познавати овакву људи у??? Анђели нека те чувају чика Драгане.

  2. O znamenitom kuršumličanu Predragu Đuroviću, valja prosloviti još koju reč: Bio je nenametljivi autoritet i legenda školstva, čaršije, čitalaštva, protagonista ljubavi prema knjizi, nauci i umetnosti. Predvodio je malu grupu univerzitetski obrazovanih ljudi onoga vremena koje ne treba zaboraviti:Raduna Mitrovića, Žiku Popovića, braću Radojičiće Milana i Radojicu, Zvonka Simonovića, Dragoljuba Mićunovića… Uzvišenošću i dostojanstvom u maniru intelektualca i gospodina pokretao je želju za učenjem, znanjem i mudrošću. Vikanjem i grdnjom nije popunjavao pukotine i provalije slabosti i neznanja već je mudrošću, savetima i poukama opraštao učeničke greške, nestašluke i nenaučene lekcije. Knjiga aforizama, sentencija i floskula “Uočavanja”, izdata posthumno, treba da nas stalno podseća na ovaj znameniti lik.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime