Župljani na Sajmu vina u Aleksandrovcu očekuju 30 hiljada posetilaca

0

Četvrti međunarodni sajam vina u Aleksandrovcu Župskom, koji se održava 8. i 9. maja. Očekuje se da se za dva dana u srpskoj prestonici grožđa i vina slije više vina nego ikada ranije, jer pored najboljih župskih vina ovde će izlagati vinari i vinogradari iz više evropskih zemalja.

Ovde će biti preko 100 izlagača, a osim vinara i vinogradara iz Srbije u Aleksandrovac, između ostalih, dolaze i izlagači iz Bugarske, Rumunije, Hrvatske Slovenije, Italije, Španije, Grčke i drugih vrhunskih kuća u svetu za proizvodnju najboljih vina.

Od Fontane do Hale sportova

Manifestacija će krenuti od Fontane vina ka Hali sportova a pratiće je bogat kulturno umetnički program.

– U protekle ti godine ova manifestacija je u potpunosti opravdala ideju da Župa kao jedna od najpoznatijih vinogradarskih područja u Evropi treba da ima jednu takvu manifestaciju kroz koju će, pre svega, da se afirmišu potencijali u oblasti vinogradarske i vinarske proizvodnje na području Opštine Aleksandrovac, da se afirmnišu znanje, umeće i veština spravljanja vina kao božanskog pića i da po tome po člemu smo najpoznatiji pokažemo dosadašnje rezultate u toj proizvodnji, a sa druge da pokušamo u okviru ove manifestacijue uključimo vinare i vinogradare iz drugih krajeva naše zemlje, iz Evrope i sveta, kako bi u razmeni mišljenja, afirmaciji novih dostignuća u oblasti vinarske i vinogradarske proizvodnje došli do novih saznanja koje bi naši vredni vinari i vinogradari primenili kako bi se u narednom periodu stvarala i veća konkurentnost i još više afirmisali potencijali u ovoj proizvodnji, kaže predsednik Opštine Aleksandrovac dr Jugoslav Stajkovac.

Dr Jugoslav Stajkovac, predsednik Opštine Aleksandrovac
Dr Jugoslav Stajkovac, predsednik Opštine Aleksandrovac

Da je Župa, inače, po vinarstvu i vinogradarstvu prepoznatljiva u svetu, govori i činjenica da ovo područje čine dve Župe. Donja Župa je za vinare i vinogradare, a Gornja Župa za proizvođače jagodičarskog voća. Među velikim vinarijama u Donjoj Župi je i preko 70 malih vinskih kuća, koje uzgajaju vinograde na preko 3 hiljade hektara, a dosta ima i onih samačkih domaćinstava koja spravljaju najkvalitetnija vina.

Majstori i Vitezovi vina

U Župi se zna red, Majstorski i Vinski, a zna se i Majstorsko pismo, kao i mnogi majstori i vitezovi vina.

Među njima, Kosta Botunjac ističe se po tome što spravlja i jagodičarsko vino. Njegova vinarija u Gornjem Zleginju nastala je po tajnom receptu sa oproštajnog pisma svog dede. Na staroj, požuteloj karti (dopisnici) koju je Kostin deda Dragomir, 1942. godine poslao iz logora iz Nemačke, napisano je ‘uputsvo’ kako da njegova porodica proizvede crveno vino iz berbe 1942.

Vinarija "Botunjac"
Vinarija “Botunjac”

Ovo uputstvo se koristi i danas kao tajna za proizvodnju vina ‘Pino Botunjac’, spajajući ga sa naukom, tradicijom i zlatnim pravilima prirode.

Vinar Kosta Botunjac je uspeo da spase autentičnu župsku sortu vinove loze – jagoda i od nje napravi vrhunsko belo vino koje je nedavno predstavljeno i u Švajcarskoj. Ova plemenita sorta bila je na ivici odumiranja i samo se sporadično javljala po župskim vinogradima.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime