10 atrakcija Milana koje morate videti!

0
milano-poseta-katedrala
Foto: Unsplash.com

Kada pomislite na Milano šta vam prvo padne na pamet? Da, tako je, svetska prestonica mode, revije poznatih high-end dizajnera, luksuzni butici, kupovina. Međutim, Milano je toliko više od skupocene garderobe i tržnih centara. Ovaj predivni italijanski grad može se pohvaliti viševekovnom tradicijom, a samim tim i bogatom kulturom i istorijom.

Ako ste odlučili da se zaputite u Italiju, a Milano putovanje je na vašoj listi, donosimo vam spisak manje i više poznatih turističkih atrakcija koje jednostavno morate da vidite. 

Milanska katedrala

Prva atrakcija na našoj listi je ujedno najpopularnija građevina u Milanu – Milanska katedrala (Duomo di Milan) koja se nalazi na istoimenom trgu. Katedrala je treća po veličini na svetu, nakon katedrale Sv. Petra u Rimu i katedrale u Sevilji. Njena izgradnja započeta je 1386 godine, a završena je pet vekova kasnije, po naredbi Napoleona Bonaparte, koji se ovde krunisao.

Kamena fasada, čak 2000 statua od belog mermera, 136 streličastih vrhova… Zdanje je podjednako impresivno spolja i iznutra, gde je takođe raskošno dekorisano. Raspeće unutar katedrale oslikao je Leonardo da Vinči lično.

Mali savet: Redovi ispred katedrale su ogromni u svako doba godine. Ukoliko ne želite da sate provedete u čekanju, dođite pola sata pre otvaranja ili rezervišite kartu online.

Galerija Vittorio Emanuele II

Galerija Vittorio Emanuele je najstariji šoping centar u Italiji, ali njegova arhitektura je impresivna. Krov je napravljen od stakla, a ceo prostor je svetao i odiše luksuzom. Galerija se nalazi na trgu Duomo, odmah ispred katedrale i vredi je posetiti. Unutra se nalaze neki od najskupljih dizajnerskih butika sveta, brojni restorani i drugi ugostiteljski objekti.

Milanska skala

Kada krenete sa Trga Duomo, prođete Galeriju, dolazite na Trg de la Scala (Piazza della Scala) i kao što možete pretpostaviti tu se nalazi Milanska Skala, jedna od najpoznatijih svetskih opera. U zgradi Milanske skale nastale su neke od najpopularnijih operskih arija, a tu su takođe nastupale svetske operske zvezde, recimo Marija Kalas.

Građevina spolja izgleda prilično jednostavno, ali poznata je po raskošnom enterijeru. Ako želite da vidite unutrašnjost milanske Skale, takođe se pripremite na redove ili bukirajte kartu unapred.

Zamak Sforca

Vratimo se na početnu tačku, Trg Duomo. Ako krenete Danteovom ulicom (Via Dante) doći ćete ravno pred dveri još jedne kultne milanske građevine – zamka Sforca. Sagrađen je 1358. godine od strane porodice Viskonci, a namenana mu je bila zaštitnička – čuvao je vlastelu od napada venecijanaca. Leonardo da Vinči je slikao u ovom dvorcu, a danas se tu nalazi nekoliko muzeja:

  • Muzej antičke umetnosti, sa freskama porodice Sforca i mnogim skulpturama
  • Praistorijske zbirke Arheološkog muzeja u Milanu
  • Muzej dekorativne umetnosti, sa radom kamenorezaca, tkalja i tapetara
  • Egipatski muzej i zbirka sarkofaga i mumija
  • Pinacoteca del Castello Sforzesco, sa više od 1500 umetničkih dela od 13. do 18. veka
  • Muzej muzičkih instrumenata iz celog sveta
  • Muzej antičkog nameštaja i drvene skulpture.

Sempione park

Iz zamka Sforca stižete u najveći park u Milanu – Sempione park (Parco Sempione). Ovo je savršeno mesto da napravite predah od obilaska grada. Sempione predstavlja pluća grada, pun je bujnog zelenila i vodenih površina, dok se u okolini nalaze istorijske građevine.

Nacionalni muzej nauke i tehnologije „Leonardo da Vinči“

Museo nazionale della Scienza e della Tecnologia Leonardo Da Vinci (Muzej nauke i tehnologije Leonarda da Vinčija) je jedna od najboljih turističkih atrakcija Milana, koja je posvećena jednom od najpoznatijih umetnika svih vremena, koji je ovde živeo i stvarao.

Postavljen u nekadašnjem manastiru iz 16. veka, muzej izlaže više od trideset modela koji rekonstruišu smele izume Leonarda da Vinčija, od ratnih mašina do mernih instrumenata.

U muzeju ćete upoznati više od Leondardovih izuma – na nekoliko spratova otkrićete muzejske eksponate iz oblasti vazduhoplovstva, železničkog saobraćaja, automobilskog i pomorskog transporta, svemira, komunikacija i mnoge druge.

Crkva Santa Marija de la Gracija

Bez sumnje najpoznatija crkva u Milanu, Santa Maria delle Grazie, poznata je po tome što se u njoj nalazi jedno od najlepših remek-dela ikada napravljenih, slika Tajne večere Leonarda da Vinčija. Leonardo da Vinči je naslikao Tajnu večeru u trpezariji manastira, koji se sada zove „Cenacolo” u odnosu na remek-delo. 

Crkvu svake godine posećuju stotine hiljada turista, kako bi se divili jednom od najpoznatijih remek dela svetskog slikarstva. Zbog gužvi primenite gorenavedene savete.

Monumentalno groblje

Možda će vam ova preporuka zvučati čudno, ali Monumentalno groblje (Cimitero Monumentale di Milano) je apsolutno vredno vašeg vremena. Nije u pitanju klasično groblje – više je muzej na otvorenom sa mnogo umetničkih grobnica.

Na glavnom ulazu ćete videti grobove najzaslužnijih građana Milana. Među najpopularnijim, možete pronaći piramidu, belu kulu ili mermernu grobnicu u obliku kreveta sa baldahinom. Bogate porodice Milana su se u prošlosti nadmetale ko će biti zaslužniji i istaknutiji, kako bi njihovi grobovi bili na ovom groblju, o čemu svedoče brojne skulpture anđela ili statue.

Umetnička galerija Brera

Umetnička galerija Brera (Pinacoteca di Brera) sadrži jednu od najvažnijih umetničkih kolekcija u Italiji. Nalazi se u Palazzo Brera, izgrađenoj na nekadašnjem manastiru. U to vreme, monasi su napravili od palate kulturni centar sa školom, astronomskom opservatorijom i bibliotekom.

Od tada je kolekcija Umetničke galerije samo rasla. Danas su radovi izloženi u četrdesetak prostorija i poređani su hronološkim redom, prema korišćenoj likovnoj tehnici. Među najpoznatijim remek-delima možete se diviti Rafaelovoj „Venčanje Bogorodice” ili Karavađovoj „Poslednjoj večeri u Emausu”.

Kraljevska palata Milana

Kraljevska palata Milana je dugi niz godina bila sedište milanske vlade, a danas se u raskošnoj zgradi priređuju umetničke i modne manifestacije. Kraljevska palata je ogromna – broji preko 7.000 kvadratnih metara i dom je mnogih slika koje su pozajmili neki od najprestižnijih muzeja na svetu.

Takođe možete posetiti muzej palate. Predstavlja sopstvenu istoriju, kao i grad i stanovništvo istorije Milana. Podeljen na 4 dela, muzej vam omogućava da istražite neoklasični, napoleonski i period restauracije, koji se završava ujedinjenjem Italije, važnim periodom u istoriji Milana.

Kao što vidite, iako je prva asocijacija na Milano visoka moda, ovaj italijanski dragulj je jedan od najvažnijih kulturno istorijskih centara zemlje. Toliko je predivnih prizora koje biste mogli upijati u Milanu, da ih je nemoguće nabrojati. Za prvu posetu, počnite sa ovih deset.

 

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime