Šta sve možete da uradite sa vašim starim mobilnim telefonom

0
Foto: Pixabay.com

Recimo da ste kupili nov pametni telefon i da vam stari više nije potreban. Naravno, ako se radi o modelu koji i dalje ima svoju cenu, možda je razumno da ga prodate i na taj način povratite deo novca koji ste uložili u nov uređaj. Međutim, ukoliko je telefon prilično star i za njega ne možete uzeti onoliko novca koliko ste planirali, možda biste ga ipak mogli iskorisitit na drugi način, u neku drugu svrhu? 

Ne dozvolite da vaš stari telefon stoji u fioci i sakuplja prašinu. Predlažemo vam nekoliko načina kako da ga iskoristite – u samo par koraka možete zaraditi na njemu ili ga ponovo učiniti upotrebljivim.

#1 Prodajte svoj stari pametni telefon 

Iako možda ne želite da koristite svoj stari mobilni uređaj, to ne znači da nekom drugom ne bi bio od koristi. Neki koriste telefone samo za osnovne funkcije, kao što je pozivanje prijatelja, pretraga i internet kupovina. Drugi žele da imaju samo najnovije uređaje, koji će im obezbediti pravljenje vrhunskih fotografija i mogućnost instaliranja zahtevnih aplikacija. Zato one “stare” modele tefona prodaju nakon relativno kratkog vremena korišćenja.

To znači da vam prethodni iPhone ili Android uređaj može potencijalno doneti lepu sumu novca. Iako, naravno, nećete dobiti onoliko koliko ste ga platili, pa čak možda ni polovinu od te cene (zavisno od stanja u kome se nalazi), to je ipak bolje nego da vam uređaj stoji u fioci i skuplja prašinu. Na taj način njegova cena će samo padati. 

Bez obzira da li želite da sami postavite oglas o prodaji ili vam je lakše da odete u radnju koja se time bavi i ponudite im uređaja, sigurno je da ćete pre ili kasnije pronaći one kojima je potreban upravo takav model.

Kad je u pitanju otkup telefona Beograd, Novi Sad i Niš imaju najviše radnji koji se bave kupovinom polovnih mobilnih uređaja. U ovim gradovima ćete verovatno i dobiti najbolju ponudu za vaš aparat, pa ukoliko nemate pametniji način da ga upotrebite a još uvek ima vrednost, razmislite o prodaji.

#2 Pretvorite telefon u sigurnosnu kameru

Umesto da trošite gomilu novca na kupovinu sigurnosnih kamera, zašto jednostavno ne iskoristite stare pametne telefone u ove svrhe? Ono što je najbolje, radiće besprekorno a pritom je instalacija krajnje jednostavna.

Sve što vam je potrebno jeste da instalirate popularne aplikacije na vas uređaj. Dakle, odaberite odgovarajuću aplikaciju, postavite telefon gde želite i možete sa drugog uređaja pratiti sve što kamera vašeg starog pametnog telefona snima. Samo se uverite da uređaj ima neprestan pristup napajanju.

#3 Napravite univerzalni daljinski upravljač

Jedan od najpopularnijih načina za ponovno korišćenje starog pametnog telefona je da vam služi kao daljinski upravljač za TV. Jedino morate da proverite da li vaš Android telefon ima infracrveni (IR) blaster. Ovo će omogućiti da se povežete sa televizorima, klima uređajima i drugim kućnim aparatima koji obično koriste daljinski upravljač. Nažalost, nijedan iPhone uređaj nema ugrađen IR blaster.  

Ukoliko vaš telefon ipak ima u sebi ovaj element, dovoljno je da preuzmete jednu od aplikacija koja će vam omogućiti upravljanjem kućnim aparatima i uređajima. Ipak ako smatrate da vaš pametni telefon više vredi, radnje za otkup telefona će možda biti bolje rešenje za vas.

#4 Koristite polovan telefon kao GPS uređaj u automobilu

Mnogi ljudi se nikada ne bi setili ove mogućnosti. Nabavite punjač i držač telefona za automobil i pretvorite vaš stari uređaji u navigacioni sistem. Kada krenete na put nećete više morati da trošite bateriju vašeg novog telefona.

Foto: Pexels.com

Takođe, možete ga koristiti i kao uređaj sa koga ćete puštati muziku u svom automobilu tako što ćete kupiti bluetooth zvučnik i prepustiti se uživanju.

#5 Stari telefon kao budilnik

Neka vaš stari mobilni telefon bude u stvari vaš budilnik koji će vam pomoći da ustanete na vreme i krenete na posao. Ono što vam je potrebno jeste da podesite alarm na željeno vreme, naravno ukoliko je to na telefonu moguće, ili da instalirate neku od aplikacija poput  CARROT alarm.

Takođe, postoje i aplikacije kao što je Pzizz,  koje ne samo da će vas buditi ujutru već će vas i uveče svojim zvucima uspavljivati. S obzirom da vam stari telefon neće biti potreban za druge svrhe, moći će da stoji uvek u vašoj sobi. 

#6 Iskoristite telefon kao baby monitor

Stari mobilni telefoni ili tableti mogu biti odlična pomoć u čuvanju ili nadziranju  bebe i malog deteta. Dovoljno će biti da upotrebite neku od brojnih aplikacija, mi vam predlažemo Dormi – Baby Monitor, koje će  poslati signal na vaš telefon odnosno upozoriti vas da vaš mališan plače ili pravi buku. Štaviše, možete iz druge sobe umiriti svoju bebu tako što ćete puštati različite pesme i glasove.

#7 Upotrebite stari pametni uređaj kao MP3 plejer

Oslobodite prostor za skladištenje podataka u svom starom uređaju i u njegovu memoriju ubacite vaše omiljene pesme. Neka vam služi kao MP3 plejer. Jedino ograničenje će predstavljati veličina memorije. Ipak, ukoliko želite možete čak i proširiti memoriju, a ukoliko želite da imate jači zvuk, priključite ga na zvučnik i zabava može da počne. I da stvar bude još bolja, nećete morati da razmišljate da li će neki poziv prekinuti vašu omiljenu pesmu.

Bilo koji mobilni telefon koji se pojavio na tržištu u poslednjih desetak godina bi trebalo da može da se upotrebi za realizovanje ideja koje smo vam u tekstu naveli. Čak i neki prilično stariji modeli mogu poslužiti u ove svrhe. Nadamo se da će vam neki od ovih saveta biti od koristi i da ćete konačno naći primenu vašem starom pametnom telefonu.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime