A što je to Tovrljane važno?

0

Nedavno ispod teksta o još jednoj školskoj aktivnosti u selu Tovrljane, osvanuo je komentar: „Zašto se toliko piše o Tovrljanu?“ I zaista, rekao bi čovek, to je samo škola. To je samo pet đaka. To je samo jedan učitelj. A upravo u tome je i reč: koliko planinskih sela znate da u kojima radi škola?

Kada se 1. septembra 2015. godine u Tovrljanu oglasilo školsko zvono sa nevericom i velikom nadom su ga slušali i meštani i đaci. Od tada, već četvrtu godinu iz školskog dvorišta i učionice stižu samo lepe vesti. Najpre, one naizgled obične, o tome kako đaci uče, koji predmet najviše vole, kako se slažu sa učiteljem i nastavnikom engleskog jezika. A potom i one neobične – o Baba Mrazici što donosi paketiće pred svaku Novu godinu, o dobrim ljudima širom sveta koji poklanjaju školski pribor, nastavna sredstva i sve što je potrebno da zgrada škole bude udobno mesto za učenje i razvoj.

Godinama već kada se čuje Tovrljane, prva asocijacija je škola i njen učitelj Marko Čikarić. Ovaj skromni mladić putuje svakodnevno od Prokuplja do Tovrljana i natrag, a kada udare zima i sneg, vozi i svoje đake, kao u onoj dečjoj pesmici – od kuće do škole, od škole do kuće. On je, kako kaže, i učitelj, i služitelj, i sve ono što je potrebno da škola radi, da u njoj bude toplo i moguće za rad.

Međutim, ne samo da svoj posao radi, on se neprestano trudi da se za njegov rad sa đacima čuje, jer zna da je to jedini način da škola nastavi da radi.

– Ja stalno ponavljam ono što meštani Tovrljana meni kažu: gde su crkva i škola živi, selo živi! Zato je moj zadatak da škola radi, da je uz pomoć dobrih ljudi osavremenjujemo zajedno – i nastavu i učionicu. Svaka pomoć je dobrodošla. Eto, nedavno smo dobili golove i lopte. Posle ko zna kog vremena se igrao fudbal u dvorištu!  Jedan od donatora mi je rekao da ga svaka nova vest o školi i selu podseti na vreme kada je i sam bio dete. Nama znače i ovakve lepe reči i svaki poklon, jer je podrška ono što nam daje krila u svakodnevnom učenju – rekao je učitelj Čikarić.

Uskoro se bliži Nova godina i zimski raspust, pa ovaj učitelj sprema za svoje đake iznenađenje koje više nije tajna, a to je dolazak Baba Mrazice sa poklonima. U međuvremenu zajedno sa nastavnikom engleskog jezika Strahinjom Arsićem, vredno radi na tome da časovi za tovrljanske đake budu istog kvaliteta kao za decu koja žive u gradu.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime