Akcija na suzbijanju krijumčarenja zaštićenih ptica

0

Članovi Udruženja za odgoj, zaštitu i pručavanje ptica i njihovog staništa „Zlatno pero“ iz Kruševca su, na osnovu prijave građana, organizovali akciju na suzbijanju nelegalnog izlovljavanja zaštićernih vrsta ptica i njihovog krijumčarenja.

Tako su na potezu od Ravnjaka do sela Vučak, na licu mesta zatekli opremu za nelegalno izlovljavanje ptica, potvrdio je predsednik Nadzornog odbora Udruženja Dragan Kostić.

U narednom periodu planom i programom Udruženja predviđene su slične akcije, a glavni cilj je da se sačuva prirodno stanište ptica. Iz Udruženja najavljuju saradnju sa drugim udruženjima iz različitih gradova Srbije na suzbijanju nelegalnog hvatanja ptica.

– Otkrivena su izlovljavanja egzotičnih ptica zvanih štiglića iz naših krajeva koji su vrlo popularni u Evropi i svetu,tako da se sa njima mogu zaraditi dobri novci na štetu prirode. Mi se sa Udruženjem ,,Zlatno perio,, iz Kruševca borimo protiv toga i nastojaćemo da i dalje radimo na tome i proširimo našu delatnsost ne samo na Kruševac nego i na druge gradove, jer dobijamo zahtev za pomoć i od drugih udruženja, kaže Dragan Kostić, predsednik Nadzornog odbora Udruženja ,,Zlatno pero,,, iz Kruševca.

Inače, prema statističkim podacima iz Srbije se godišnje izveze preko 200 000 nelegalno izlovljenih, uglavnom zaštićenih vrsta ptica, a ta godišnja ,,industrija,, je ,,teška,, oko 10 miliona evra, pa se prema nekim pokazateljima dolazi do zaključka da je na crnom tržištu Srbije, danas unosniji šverc štiglića, nego droge.

Kruševljanin G.K je nedavno proglašen krivim presudom Prekršajnog suda u Pančevu i kažnjen novčanom kaznmom od 100.000 dinara, jer je na izložbi sitnih životinja u Pančevu uhvaćen kako u kavezim,a drži i nudi prodaju 40 primeraka strogo zaštićenih vrsta ptica. Dokazano je da je ovaj Kruševljanin ptice hvatao u prirodi, držao ih u zarobljeništvu, pa odnosio i prodavao na izložbi, a ovakve ptice najčešće završavaju na dobro plaćenoj italijanskoj trpezi.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime