Arheologija se u Prokuplju piše arheolog i ja

1

PROKUPLJE: Učenici OŠ „Milić Rakić Mirko“ i dalje slažu istorijsku slagalicu. Nakon prijatnog i edukativnog druženja sa etnologom, đaci su se se družili sa arheologom Julkom Kuzmanović Cvetković.

Razgovor o arheologiji, o tome kakva je to nauka i ko sve može njome da se bavi, ali i o nalazištima u Topličkom kraju učenici su vodili sa Julkom u Narodnom muzeju Toplice.

– Za ovaj susret kao i prethodni sa etnologom spremali smo se pretražujući informacije na internetu. Učenici su formulisali pitanja po sopstvenom nahodenju i interesovanju. Julka ih je zaintrigirala svojom pričom, te su se pitanja samo nizala. Drugi deo druženja predviđen je u Arheo parku Pločnik. – rekla je nastavnica istorije Ivana Radonjić.

Ovaj susret pomogao je učenicima da upotpune istorijsku slagalicu. U okviru posete muzeju, koja je trajala dva sata, organizovan je i obilazak arheološke postavke na osnovu koje je rekonstruisan život ljudi u praistoriji i Starom Rimu na ovom području.

Nakon ovog dinamičnog susreta učenicima preostaje da srede podatke i predstave ih ostalim đacima ove škole. Podsetimo, u OŠ „Milić Rakić Mirko“ učenici mogu da se opredele za više vannastavnih aktivnosti, a „Prokuplje između istorije i legende“, koju vodi nastavnica istorije Ivana Radonjić, samo je jedna od njih.

1 KOMENTAR

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime