Basta: Spoljna politika ministra Dačića 10.000 kilometra od EU

0

Predsednik Pokreta Evropski put Rade Basta ocenio je danas da je srpska spoljna politika “izgubila kompas” i kritikovao potpisivanje ugovora o prijateljstvu na samitu Asocijacije nacija Jugoistične Azije (ASEAN) uprkos činjenici da proklamovani državni cilj pristupanje regionalnim incijativama.

“Iako se deklarativno stalno spominje Evropski put Srbije, jasno je da posvećenost ministra Ivice Dačića evropskim integracijama samo prazno slovo na papiru. Posle Bledskog foruma i skandaloznog nastupa, gde je čak izjavio da takvi skupovi više ni ne trebaju da se održavaju, sad se otišlo i korak dalje pa se pričama o nesvrstanima i zemljama koje su 10.000 kilometra od Srbije treba ostvariti ekonomska, kulturna i politička saradnja. Dačić je pomešao i kontinente pa umesto u Evropu otišao u Aziju”,  je kaže Basta u saopštenju.

On je dodao da srpska diplomatija treba da se ozbiljnije bavi radom na pregovaračkim poglavljivama sa EU a da je sve drugo suprotno nacionalnim i državnim interesima i da se tako gubi dragoceno vreme.

“Josip Broz Tito u našoj bivšoj državi Jugoslaviji kad su se ključni geopolitički događaji dešavali, kao što je i sad situacija izazvana agresijom Rusije na Ukrajinu gde je došlo do tektonskih poremećaja na geopolitičkom planu, imao je hrabrosti da kaže: ‘Njet’ Rusiji i napravi partnerstvo sa Zapadom gde i prirodno pripadamo… Vreme je za drugo ‘NJet’ Rusiji kojoj Srbija služi samo za kolateral za pregovore oko stvarnih ruskih interesa koji slede sa Zapadom”, dodao je on.

Basta je ponovio zahtev da se hitno uvedu sankcije Rusiji jer će tako biti izbijen jedini argument u pregovorima sa Kosovom da je Srbija “ruski proksi”.

“Budete li nastavili sa ovakvom politikom, kao i u prošlosti tamo gde ste vi branili Srbe i srpske interese – tamo Srba više nema”, rekao je Basta.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime