Besplatna analiza zemljišta za prokupačke poljoprivrednike

0

– Nakon više od dve godine zastoja registrovana poljoprivredna gazdinstva ponovo mogu besplatno da dobije hemijsku analizu zemljišta sa svojih parcela, izjavio je zamenik predsednika opštine Prokuplje Miroljub Paunović tokom posete područnoj jedinici Poljoprivredno stručne i savetodavne službe u Prokuplju  (PSS ).

Hemijska analiza zemljišta uzima se radi kontrole plodnosti i davanja preporuka od strane savetodavaca za upotrebu mineralnih đubriva.

Paunović je naglasio da se neadekvatnom upotrebom đubriva  ugrožava i degradira poljoprivredno zemljište i da se zbog toga ne mogu očekivati dobri prinosi i kvalitet proizvoda.

Godišnje se u proseku nekada uzimala analiza zemljišta  sa 1.300 do 1.500 parcela

Direktor PSS Žarko Кoprivica izjavio je da registrovana poljoprivredna gazdinstva u Topličkom upravnom okrugu uzorke zemljišta mogu da donesu u prostorijama savetodavne službe do 20.jula koja se nalazi u Ulici Vasilija Đurovića Žarkog br.13 ( zgrada Biznis inkubator centra) i da sve informacije o besplatnoj analizi mogu dobiti od savetodavaca.

Кoprivica je podsetio poljoprivrednike da bez hemijske analize zemljišta poljoprivrednici ne mogu da konkurišu za dodelu podsticajnih sredstava nemanjenih pojedinim granama poljoprivrede koje dodeljuje Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime