Bespovratna sredstva za prokupačke poljoprivrednike

0

Na osnovu Programa podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja grada za ovu godinu, u Prokuplju je raspisan konkurs za dodelu bespovratnih podsticajnih sredstava namenjenih poljoprivredi.

Ukupna sredstva koja su planirana za dodelu registrovanim poljoprivrednicima iznose 8.000.000 dinara.

– Ovo je četvrta godina kako lokalna samouprava dodeljuje bespovratna i podsticajna sredstva registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima. Ta sredstva iz godine u godinu se povećavaju, kao što se povećava i broj poljoprivrednika koji konkurišu za dodelu  novca, izjavio je zamenik predsednika opštine Miroljub Paunović  i dodao su prokupački poljoprivrednici, uz pomoć podsticajnih sredstava Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, ove godine kupili blizu 200 različitih poljoprivrednih mašina u vrednosti od skoro 50 miliona dinara.

Podsticajna sredstva dodeljuju se za oblast stočarstva, podizanje novih ili obnavljanje starih zasada, mere kreditne podrške, nabavku opreme za pčelarstvo i novih satnih osnova i organsku proizvodnju.

Po osnovu direktnih troškova osemenjavanja goveda, podsticaj za reproduktivni materijal iznosi 70 odsto po kvalitetnom priplodnom grlu.

– Sredstva će se dodeljivati za sufinansiranje kamata u iznosu od 80 odsto sa minimalnim iznosom od 5.000 do maksimalnih  70.000 dinara, rekao je Paunović i istakao da poljoprivrednici koji podižu  višegodišnje nove zasade voća ili obnavljaju postojeće, ostvaruju pravo na povraćaj 70 odsto od vrednosti sadnica ili 70.000 dinara po korisniku.

Na osnovu direktnih troškova kupovine novih košnica, dodeljuje se podsticaj u iznosu od 50 odsto od vrednosti košnica, a maksimalni iznos investicija iznosi 30.000 po korisniku.

Paunović je naglasio da maksimalni iznos finansijskih sredstava  po jednom registrovanom poljoprivredniku koji se bavi organskom proizvodnjom iznosi 70 odsto od vrednosti ugovora za uvođenje standarda kvaliteta ili sertifikaciju, a maksimalno do 50.000 po jednom zahtevu.

– Jedan od osnovnih ciljeva dodele podsticaja poljoprivrednicima jeste da se podigne konkurentnost naših poljoprivrednih proizvoda na tržištu, da se unapredi proizvodnja, primene nove tehnologije i znanja, izjavio je on i naglasio da konkurs za dodelu bespovratnih podsticajnih sredstava namenjenih poljoprivredi traje do utroška sredstava, a najkasnije do 15. decembra.

Napiši komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here