Biljke koje su prirodni prečišćivači vazduha i koje svako treba da ima u svojoj kući

0
sansevieria
Pexels.com

Čist vazduh postaje luksuz i nije nešto čega imamo dovoljno u savremenom životu, posebno što poslednjih godina sve više vremena provodima zatvoreni u kućama i kancelarijama.

Vazduh u zatvorenom prostoru često je ustajao, a zahvaljujući savremenim sintetičkim materijalima, uređajima, sistemima grejanja i upotrebi hemije, često sadrži zagađivače i još češće je znatno ispod preporučenih nivoa vlažnosti.

Kontinuirano, to dovodi do tegoba kao što su alergijski napadi, astma, glavobolja i suvi kašalj.

Srećom, postoje alternativni i prirodni način da vazduh u zatvorenom prečistimo, a da ne kupujemo skupe prečišćivače. Majka priroda se pobrinula za nas i kreirala biljke koje su nam saveznici u borbi za čist i svež vazduh. One rade direktno na čišćenju vazduha od toksina i regulišu vlažnost vazduha.

Mnogo je zdravstvenih koristi od boravka u blizini biljaka. Istraživanja su pokazala da nam biljke pomažu kod smanjenja glavobolje i kašlja, smanjuju osećaj umora, umanjuju alergijske reakcije, ubrzavaju oporavak od prehlada, smanjuju stres, pomažu produktivnost i kreativnost ako radite od kuće.

Onda, koje su to biljke koje svako treba da ima u svojoj kući?

Spatifilijum ili Ljiljan mira

Poreklom je iz Južne Amerike, ali se spatifilijum odomaćio kao jedna od naših najpopularnijih biljaka za prečišćavanje vazduha. Ima bujne zelene listove sa elegantnim, dugotrajnim belim cvetovima i čine predivan ukrasni dodatak svakom domu. Mogu biti prilično izdržljivi tako što uspevaju na jakom, indirektnom svetlu, ali takođe mogu da podnesu boravak u hladu. Veoma su jednostavni za održavanje i odlični u signaliziranju kada im je potrebno zalivanje tako što lagano spuštaju svoje lišće. Ako ste u nedoumici da li je vreme za zalivanje, dajte im vodu tek kada se gornji centimetar zemlje potpuno osuši. Ako se desi da listovi spatifilijuma klonu, lepo zalijte biljku i trebalo bi da se oporavi u roku od 24 sata.

Dracena

Ovaj sukulent je odličan prečišćivač vazduha i veoma je jedinstven, jer za razliku od drugih biljaka proizvodi kiseonik noću. Zato je dracena preporučljiva za držanje u spavaćoj sobi. Sa druge strane, veoma je jednostavna za održavanje, jer može da podnese i ako zaboravite na nju. Njeni mesnati listovi u obliku mača čuvaju vlažnost, tako da je zalivanje potrebno samo svakih 4 do 6 nedelja kada se kompost potpuno osuši, a češće ako dobija veću količinu svetlosti. 

Dracena dolazi u mnoštvu različitih varijanti i vrlo su tolerantne kada je u pitanju hlad, tako da se mogu postaviti u većinu delova vašeg doma. Iako se tropske sobne biljke obično bore u kućama sa većim protokom vazduha, dracena je toliko izdržljiva da je u stanju da prežive i jaku promaju. Neće im zasmetati ni ako u njihovom pravcu duvaju Midea inverter klima uredjaji.

Aloe vera

Ono što je sjajno u vezi sa ovom biljkom je to što, slično draceni, emituje kiseonik noću dok istovremeno unosi ugljen-dioksid, nešto što prirodno proizvodimo kada dišemo. Sve ovo dovodi do čistijeg kvaliteta vazduha i boljeg sna. Aloe vera je biljka koja ima niz zdravstvenih prednosti, budući da njenu želatinastu masu unutar listova možete koristiti za povrede, kraste, maske za lice i zaustavljanje krvarenja. Takođe, ne voli kada se njome preterano bavite i idealno je da je zalijete sa malo vode jednom u mesec dana. Potpuno je bezbedna i za držanje na noćnom stočiću, dečijoj sobi ili na otvorenom. Voli svetlost, ali će opstati i u hladu, iako nije preporučljivo da u njemu bude stalno.

Đavolji bršljan

Ove neverovatne lozice izgledaju veoma atraktivno kada se spuštaju niz jednu stranu police za knjige ili niz zid. Vrlo su dekorativne, a lako ih je održavati. Ovaj popularni prečišćivač vazduha, rod Epipremnum je poreklom iz Francuske Polinezije gde se uspinju na drveće u prašumama. Oni koji ih gaje u kućnim uslovima, pogotovo u dvorištu, mogu ih oblikovati po svojoj želi i držati potpuno uspravno potpomognute nekim čvršćim štapom ili motkom. 

đavolji-bršljan

Ovo je još jedna vrsta biljke koja je relativno tolerantna na boravak u hladu, ali brže rastu na jakom, indirektnom svetlu. Zalijte ih kada se gornji centimetar zemlje potpuno osuši i održavajte listove čistim brisanjem mokrom krpom. Ne vole prašinu na njima.

Čupava paprat – Nefrolepis

Ovo je jedna od interesantnijih sobnih biljaka koja će vam osvežiti prostor i biti zvezda prostorije. Iako je paprat, odličan je prečišćivač vazduha, a objašnjenje leži u tome što su paprati su bile posebno popularne tokom viktorijanskog perioda i često su se čuvale u terarijumima. 

Danas su ovo omiljene biljke u kupatilima jer para iz tople vode oponaša vlažne tropske šume iz kojih su poreklom, tako da bujaju punim sjajem. Najbolje je da ih povremeno izlažete pari i izbegavajte postavljanje blizu radijatora kako biste sprečili da im se listovi osuše. Mogu tolerisati većinu nivoa svetlosti osim direktnog svetla ili dubokog hlada, pa ih držite dalje od prozora ili veoma tamnih prostorija. Pustite da se vrh zemlje malo osuši pre ponovnog zalivanja i držite je dalje od hladnog vazduha. Nefrolepis izgleda posebno impresivno ako je podignut na stalku za biljke ili mu listovi izlaze iz viseće korpe.

Pored njihovih sjajnih karakteristika po čovekovo zdravlje, sve ove nabrojane biljke će vam ulepšati prostor i dati prirodniji izgled mestu u kojem živite. A najbolje od svega je što ne zahtevaju posebno održavanje, pa se preporučuju i početnicima u gajenju biljaka.

 

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime