Cena šljive 40 dinara-rod desetkovan

1

Na području opštine Prokuplje na teritoriji od 2.049 hektara berba šljiva (stenlej) u punom je jeku i otkupljivači je plaćaju 40 dinara po kilogramu.

Prema oceni poljoprivrednih stručnjaka ovogodišnji rod ovog, pored višnje, najzastupljenijeg voća u topličkom kraju, zbog aprilskih mrazeva  biće znatno manji nego lane.

Savetodavac za voćarstvo u Poljoprivredno stručnoj službi Prokuplje Magdalena Todorović rekla je da je berba krenula prošle nedelje a da bi prema planu trebala da se završi  veoma brzo.

– Očekuje se da ovogodišnji rod u odnosu na prošlu godinu, kada je ubrano 11.755 tona šljive, bude manji od 50 do 60 odsto. Ovo smanjenje posledica je mraza koji je 22. i 24. aprila zahvatio teritoriju prokupačke opštine. Budu li vremenske prilike išle na ruke voćarima očekuje se da berba šljive bude završena  za desetak dana, izjavila je Todorović i dodala da je potražnja za ovim voćem izuzetno velika.

U odnosu na prošlu , kada se  jedan kilogram plaćao 12 do 15 dinara, ovogodišnja otkupna cena šljive stenlej iznosi 40, a čačanke 30 dinara po kilogramu.  Beračima se plaća šest dinara po kilogramu.

1 KOMENTAR

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime