Centar ABHO u Kruševcu obučava Amerikance

0

Ministar odbrane u Vladi Srbije Bratislav Gašić i izaslanik odbrane Sjedinjenih Američkih Država, pukovnik Taft Blekburn posetili su juče Centar ABHO Vojske Srbije u kruševačkoj kasarni „Car Lazar“ gde su predstavniku američke Vojske prezentovane najvažnije informacije iz delokruga Centra kao regionalnog i partnerskog centra za obrazovanje i obuku kadrova Atomsko biološko hemijske odbrane.

– Razgovarali smo o tome da ABHO centar postane NATO naučna baza i da edukuje što veći broj stranih vojnika. Tadođe, bilo je reči i završetku baze „Jug“, rekao je ministar Gašić u obraćanju novinarima, dok je pukovnik Taft Blekburn naglasio da od američkih vojnika, koji su prošli obuku u ABHO centru, već ima povratne informacije o odličnim uslovima koje pruža Centar.

Prezentaciji i obilasku specijalizovanih kabineta za obuku prethodio je raport zamenika komandanta za obuku Vojske Srbije, brigadnog generala Jelesija Radivojevića ministru odbrane Bratislavu Gašiću, a prezentaciji je, između ostalih, prisustvovao i načelnik vojnog kabineta u Ministarstvu odbrane pukovnik Siniša Kresović.

– Veoma sam zadovoljan onim što sam video obilazeći objekte za obuku i unapred se radujem mogućnosti za nastavak saradnje i što će naši vojnici i dalje ovde dolaziti na obuku- istakao je Blekburn. On je preneo utiske američkih vojnika koji su mu potvrdili da je reč o “odličnom mestu za obuku”, saopštilo je Ministarstvo odbrane Srbije.

Blekburn je obišao ABHO centar sa ministrom odbrane Bratislavom Gašićem, koji je izražio zadovoljstvo što “srpska Vojska obučava američke vojnike”.

– Podigli smo kapacitete za obuku i opremili veliki trening centar na Ravnjaku, a danas sam sa pukovnikom razgovarao i o proširenju saradnje i planiranju daljih zajedničkih aktivnosti, rekao je Gašić.

Prema njegovim rečima, to se radi “kako bi ABHO centar postao i baza za obuku i kako bi mogao da primi i veći broj vojnika drugih zemalja na obuku”.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime