Četiri nagrade za dečju scenu prokupačkog pozorišta

0
Festival Moravski cvetić
Foto: Festival Moravski cvetić

Na Međunarodnom festivalu dečjeg dramskog stvaralaštva “Moravski cvetić” u Trsteniku predstava “Čija je ono baba?” dečje scene Amaterskog pozorišta “Hranislav Dragutinović” osvojila je četiri nagrade. 

Specijalnu nagradu za ulogu dobili su Sofija Đorđević i Luka Milovanović, dok je Milica Ristić proglašena za Najzloću festivala. Predstava je dobila nagradu za poučnost i čovečnost.

Polaznici škole glume prokupačkog Doma kulture sada su nosioci dečje scene Amaterskog pozorišta “Hranislav Dragutinović”, koje radi pri ovoj ustanovi. Predstava “Čija je ono baba?” rađena je kao glumačka vežba sa teškim zadacima za glumce, koji čak u 30 slika imaju promene scenografije i likova. Nismo ni pomišljali tada da ćemo i na festivalima da ostvarimo dobre rezultate. Najpre smo nagrađeni prošle godine na festivalu amaterskih pozorišta južne Srbije u Lebanu, a sada i ma festivalu “Moravski cvetić” u Trsteniku.  Poseban ponos kod nas budi pohvala stručnog žirija, koji čine reditelj, dramski pusac i glumac, dakle ljudi čije su profesije noseći stubovi pozorišta, a primetili su da glumci funkcionišu kao jedan, da su tačni i precizni i da su publiku naterali da ih prati i razmišlja o suštini priče. Sve ovo motiviše nas da nastavimo dalje. Hvala našim mladim glumcima i tehničkoj ekipi Doma kulture na posvećenom radu ispunjenom i uživanjem. – rekla je direktorka Doma kulture Tijana Petrović, koja je sa Danijelom Stević režirala predstavu.

Stručni žiri je istakao da učesnici predstave funkcionišu kao tim, u čak 30 scena, sa konstantnim promenama likova i scenografije, što je težak zadatak i glumcima profesionalcima.

Škola glume za decu i mlade postoji od 2014. godine, a vode je profesionalna glumica Tijana Petrović i Danijela Stević. Dečja scena Amaterskog pozorišta “Hranislav Dragutinović” može se pohvaliti i repertoarom koji raste, te su dosad pored predstave “Čija je ono baba?”, igrali još i predstave “Uspavana Štrecilija”, “Pazi šta želiš”, “Gde je Deda Mraz”, “Avanture Boće Zloće”, “Beng, beng”, “Mama šta ako špagete ožive”, а u pripremi je i nova predstava.

Napiši komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here