Čudesne moći Sunčane pečurke

0

Kada govorimo o najpotentnijim antivirusnim suplementima i imunomodulatorima ne možemo a da ne pomenemo Sunčanu pečurku koja je široko istražena i prihvaćena širom sveta kao jedan od najboljih dodataka ishrani za poboljšanje imunološke funkcije.

Agarius blazei poznata i pod nazivom „brazilska pečurka“, pomaže u borbi protiv tumora, infekcija, upala, alergija i astme.

Moćne pečurke

Od samog početka naše civilizacije čovek koristi pečurke za proizvodnju fermentisane hrane i lekova.

U drevnom Egiptu fermentacija se smatrala darom bogova, baš kao i u starom Rimu. Takođe, do danas brazilski naziv za Agaricus blazei – Cogumelo de Deus, C. do Sol i C. da Vida, što je na portugalskom „pečurke Boga, Sunca i Života“, dokazuje visoko poštovanje prema ovoj pečurci. Prvi istorijski opis upotrebe ove pečurke u medicinske svrhe potiče iz vizantijskih medicinskih spisa, pokazujući njenu dugu tradiciju.

Krajem dvadesetog veka, istraživači u Japanu pokazali su blagotvorne efekte brazilske pečurke, kasnije identifikovane kao Agaricus blazei Murill, koja je brzo stekla ozbiljnu pažnju u naučnom svetu, posebno zbog svojih potencijalnih antikancerogenih efekata.

Antitumorski potencijal gljive agaricus blazei

Agaricus blazei Murill, kao i druge lekovite pečurke, intenzivno se proučavaju već pedesetak godina. Budući da je bogata imunomodulirajućim supstancama beta glukanima  (ekstrakt sadrži više beta glukana nego bilo koja druga istražena vrsta gljiva u tri različita oblika: b- (1-3) -D-glukan, b- (1 -4) -D-glukan i b- (1-6) -D-glukan/ i proteoklikanima mogu ne samo stimulisati imunitet preko dejstva na limfne ćelije unutar creva već mogu biti odlična podrška antitumorskoj terapiji. Njena efikasnost ogleda se u stimulisanju imunih ćelija poput NK ćelija, makrofaga, dendritičnih ćelija i polimorfonuklearnih leukocita.

Pored beta glukana i proteoglikana sunčana pečurka bogata je i Ergosterolom (provitamin D2), glukomananom, mangagalaktoglukanom, proteoglukanom i riboglukanom.

Smatra se da je upravo  fito-kompleks polisaharida odgovoran za svoja imunostimulativna i antitumorska svojstva. Kavagishi je prvi razdvojio aktivna antikancerogena jedinjenja prečišćena iz ekstrakta natrijum hidroksida iz voćnog tela Agaricus blazei. Autor je uspeo da otkrije polisaharide sa prividnom antitumorskom aktivnošću.

Još 1980. godine Japansko udruženje za borbu protiv raka objavilo je da polisaharidi iz Agaricus blazei pokazuju veliku efikasnost kod raka sigmoidnog kolona, raka jajnika,raka dojke,raka pluća. Trenutno kliničke studije donose sve više pozitivnih potvrda, ali ipak je potrebno još studija za njegovu potpunu procenu. Zbog svog jakog antivirusnog dejstva veoma je efikasan kod HPV infekcija koje izazivaju pojavu kondiloma (polnih bradavica) a koje se dovode u blisku vezu sa pojavom karcinoma grlića materica.

Agaricus u borbi sa alergenima

Ekstrakti gljiva takođe se čine sigurnim u pretkliničkim i kliničkim studijama kada su alergije u pitanju. Iako je poseban fokus bio na njihovom antitumorskom dejstvu, istražena su i antialergijska svojstva pečuraka. Antialergijski mehanizam objašnjava se poboljšanjem iskrivljene ravnoteže Th1 / Th2 kao i samom stimulacijom imunog odgovora. Još bolju efikasnost u terapiji alergija pokazala je kombinacija Agaricus blazei sa gljivom Kordiceps…

Među relevantnim alergijskim reakcijama koje se mogu sprečiti primenom ekstrakt Agaricus-a i boriti sa već izraženim alergijama su alergija na prašinu, alergija na polen, peludna groznica, alergija na hranu (npr. na ribu, mleko, školjke…) i kontaktna alergija (alergija na životinje kao što su psi, mačke).

Sa obzirom da ulazimo u godišnje doba intenzivnog porasta broja alergena u vazduhu prevencija i zaštita od alergijskih reakcija postaje još bitnija.

Mnogi se odlučuju za izlete u prirodi i divljini zanemarujući pritom činjenicu da ovakva mesta imaju i značajno više stope koncentracije alergena od gradova.

Iskustva planinara sa alergijama, ali i mnogih drugih izletnika sugerišu da je paket kapsula Agaricusa nezamenljiv kada je reč o alergijskim reakcijama i zaštiti od istih.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime