Kako podići oslabljen imunitet?

0
devojka-trči
Foto: Pixabay.com

Jak imunitet, kome svi težimo, često iziskuje posvećenost i rad na svom zdravlju. S obzirom na to da je imunitet prirodni odbrambeni štit mehanizma u borbi protiv najrazličitijih bakterija, virusa i drugih mikroorganizama, ne čudi što njegova snaga može doneti pregršt prednosti i može uticati odlično na zdravlje svakog čoveka.

Ipak, imunitet nekad zna da oslabi, a uzrok njegovog slabljenja može da se krije iza najrazličitijih razloga. Svakako, postoje stvari koje možemo da uradimo da imunitet učinimo jačim, a hrana za imunitet, odnosno njegovo jačanje, samo je deo rešenja.

Istražili smo umesto vas kako podići oslabljen imunitet, odnosno kako ga ojačati, a do kojih smo odgovora došli i šta je najbolje za ojačavanje imuniteta saznajte u nastavku teksta.

Ojačavanje imuniteta zdravom i izbalansiranom ishranom

Zdravlje na usta ulazi, poznata je i stara poslovica, a nije slučajno to i postala. Način ishrane zaista umnogome utiče na jačinu imuniteta, te je važno obratiti pažnju na ishranu ukoliko želite da osnažite imunitet, ili ga održavate jakim.

Zdrava ishrana lako je dostižna ukoliko postoji jaka volja i motiv, ali i edukovanost o tome šta je sve za telo i jak imunitet organizma korisno konzumirati. Ključ je u balansu obroka – oni treba da sadrže sve: vitamine, minerale, korisna vlakna, proteine i zdrave ugljene hidrate i masti, pa i blagotvorne probiotike.

Osim preporučenog balansa nutrijenata u obrocima, da bi ishrana bila zdrava, ona bi morala da bude i redovna, odnosno da funkcioniše na poznatom nutricionističkom principu od tri obroka i dve užine na dnevnom nivou.

voće
Foto: Pixabay.com

Isplanirajte svoje obroke i gastro užitke tako da svakom trpezom obradujete svoje telo i organizam i uspećete da ojačate imunitet u značajnoj meri, te tako i unapredite zdravlje i od ishrane dobijete mnoge zdravstvene benefite.

Koliko su povezani kvalitetan san i jak imunitet?

Dobar i kvalitetan san ima značajnu konekciju sa jakim imunitetom, tvrde istraživanja. Dok više kvalitetnog sna neće nužno biti i prevencija i zaštita od potencijalnog razbolevanja, manjak sna i te kako može uticati na slabljenje imuniteta.

Zato je ključno povesti računa o kvalitetnom snu jednako koliko i o drugim faktorima, kakva je i zdrava ishrana. Da li ste znali da hronična neispavanost ima toliko negativnu moć na zdravlje da po nekim istraživanjima čak može i da umanji efektnost vakcine protiv gripa?

Zato, da biste ostali zdravi, naročito u vrijeme virusa i prehlada, pokušajte da obezbedite svom organizmu neophodnih 7-8 časova spavanja.

Redovnim fizičkim aktivnostima do jakog imuniteta

Redovne umerene fizičke i sportske aktivnosti, kako istraživanja pokazuju, takođe imaju moć da osnaže imunitet. Pokazano je da one mogu podstaći dejstvo vakcina kod ljudi za osetljivim imunim sistemom.

Osim toga, umjerena vežba može da bude sjajan saborac protiv različitih upalnih procesa u organizmu i pomoći ćelijama da se regenerišu na učinkovitiji i bolji način.

Vežbanje potstiče cirkulaciju, koja omogućava brži rad krvotoka, pa i kretanje nutrijenata širom organizma, te je korisno i zbog ove osobine. Stručnjaci smatraju da bi svaka osoba trebalo da praktikuje barem 150 minuta fizičkih aktivnosti na nedeljnom nivou.

Hidratacija organizma i koliko je važna za zdravlje

Hidratacija, odnosno obezbeđivanje organizma dovoljnom količinom vode na dnevnom nivou, neće nužno štititi organizam od virusa i bakterija, ali će definitivno biti jedina i najučinkovitija prevencija od potencijalne dehidratacije organizma, koja svakako može naštetiti zdravlju i jačini imuniteta.

Najpreporučljiviji napitak za hidrataciju organizma je voda, zbog toga što je oslobođena kalorija, aditiva i šećera. Iako je uvreženo mišljenje da je 2l vode dnevno optimalna i preporučena doza za dnevni unos, ne posmatrajte to kao striktno pravilo.

Vodu treba piti onda kada ste žedni, a prestati sa njenim konzumiranjem kada to niste. Ipak, imajte na umu da što je čovek stariji, to su i njegovi impulsi koji upućuju na žeđ slabiji, pa stariji treba da piju dovoljne količine tečnosti i onda kada ne osećaju žeđ.

Uz ove savete sigurno ćete ojačati imunitet i uticati povoljno na zdravlje i stanje svog organizma. Počnite da primenjujete ove savete već danas!

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime