Čuvari kulturnog blaga Prokuplja

0
Korak u boji, Kulturno leto 2014. Foto: Vladan Milutinović, Dom kulture Prokuplje

„Živeti s nasleđem kroz pesmu i igru“ bio je naziv programa koji je prokupački Dom kulture održao u Narodnom muzeju Toplice povodom Dana evropske baštine.

U njemu su učestovali najmlađa postava KUD „Abrašević“, ženska pevačka grupa Doma kulture i solisti Milena Kostić i Teodora Stanojević.

Ovom prilikom, predsednik Književne omladine Prokuplje Ivana Đurković, predstavila je sekcije Doma kulture i njihove aktivnosti, naglasivši da one zajedno čine svojevrsno kulturno blago, ali i nasleđe, koje mlađe generacije treba da čuvaju i neguju.

-Ponosimo se našim amaterskim pozorištem „Hranislav Dragutinović“. Ono postoji još od 1919. godine i po njemu je naš grad poznat u celoj Srbiji. Veoma važno mesto u kulturi našeg grada zauzima i Književno društvo „Rade Drainac“, koje postoji od 1966. godine. Tu su i nezaobilazni „Drainčevi susreti pesnika“ po kome je Prokuplje još čuvenije. KUD „Abrašević“ koncertima na festivalima u zemlji i inostranstvu, postižući odlične rezultate pronosi ime našeg grada na najbolji način. Kada svemu ovome dodamo i muzičku i likovnu sekciju, koje u svom domenu čine da kulturno nasleđe naše kuće bude bogatije i vrednije, onda nam samo ostaje da cenimo i čuvamo to što imamo, kako bismo imali šta da ostavimo kao nasleđe generacijama koje dolaze, istakla je Đurković.

Ovom večeri, prokupački Dom kulture je pokazao da se tradicionalnom narodnom pesmom i igrom, koja nikada nikog ne ostavi ravnodušnim, najbolje čuva i neguje kulturno nasleđe.

Tekst je napisan u okviru projekta “Čuvari kulture”, koji se sufinansira iz budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime