Da li Kušumlija treba da vrati staro ime – Bele Crkve?

1

Prilikom prošlonedeljne posete Kuršumliji, patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej je kazao da se zalaže da Kuršumlija vrati staro, srednjovekovno ime – Bele Crkve.

Patrijarh Irinej je ovaj predlog izneo nakon obilaska manastira Sveti Nikola, jedne od srednjovekovnih svetinja po kojoj je Kuršumlija nekada nosila naziv Bele Crkve.

Prema istorijski podacima, srednjovekovni naziv za današnju Kuršumliju bio je Bele Crkve zbog odsjaja sa krovova manastira koji su bili prekriveni olovom i koji su blještali sjajjem na daleko pa je otud i naziv za sadašnju Kuršumliju bio Bele Crkve.

U doba Turaka, manastiri su bili porušeni, a prema predanju iz tog doba,  olovo sa krovova manastira je iskorišćeno za livenje puščanih zrna odakle je i nastao sadašnji naziv – Kuršumlija (Kuršum-lija –  lio se kuršum).

Prema pak zvaničnim podacima,  u doba Turaka tu je bilo sedište lokalne turske vlasti i jedan od najvećih manastirskih trgova olova i srebra u tom delu Balkana. Na početku turske vladavine mesto se zvalo Kuršumli Kilise / Kurşunlü Kilise (tj. Olovna Crkva), što se očigledno odnosi kako na ranije srpsko ime naselja, tako i na činjenicu da su Nemanjine crkve opstale. Uoči oslobađanja od Turaka u srpskim dokumentima se pominje kao Kuršumlje, i najzad, po oslobađanju 1878. godine, kao Kuršumlija.

Zvanične inicijative za promenu naziva Kuršumlije do sada nije bilo (ako izuzmemo nekadašnju inicijativu Turističke organizacije opštine koja nije bila zvanična), pa je i patrijarh Irinej prošle nedelje kazao da o tome treba da se razmišlja.

Zagovornici promene naziva kažu da bi novo ime – Bele Crkve bilo svrsishodno jer sadašnji naziv potiče iz turskog perioda i povratkom na nekadašnji – Bele Crkve grad i njegovi stanovnici bi uspostavili duhovnu vezu koja je osvajanjem od strane Turaka ovih prostora prekinuta .

Sa druge strane, protivnici ovakve ideje uglavnom iznose razloge praktične prirode. Sva dokumenta bi u tom slučaju morala da budu menjana, od ličnih karata, preko vozačkih dozvola, do zvaničnih dokumenata lokalne samouprave i drugih što bi iziskivalo enormne troškove.

Bilo kako bilo, inicijativa za promenu, odnosno vraćanje starog naziva Kuršumlije u Bele Crkve je makar i nezvanično pokrenuta od strane patrijarha Irineja.

Ostaje da se vidi da li će ovakva inicijativa biti i zvanično pokrenuta od strane neke nadležne institucije, pre svega lokalne samouprave.

(Autor: Miloš Ivanović, urednik Top Novosti)

1 KOMENTAR

Napiši komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here