Dan pešačenja u Prokuplju

0

Vlada Republike Srbije – Ministarstvo omladine i sporta, Planinarski Savez Srbije, Sportski Savez Prokuplja, Opština Prokuplje i Planinarsko skijaški klub „Toplica“ pozivaju sve zainteresovane na „Dan pešačenja u Prokuplju” u subotu 16. septembra, i to na Sokolici i Rastovnici.

Planirana staza je dugačka 10 km, uspon je 284 m, što ovu stazu svrstava u kategoriju lakih.

– Akcija je namenjena građanima svih uzrasta, školama, sportskim organizacijama, ljubiteljima prirode i svima onima koji su zainteresovani za aktivnosti koje vode zdravom životu u prirodi. Polazak će biti sa jedne lokacije tj. od Gradske bolnice – rekao je Darko Žarić, predsednik Planinarsko skijaškog kluba “Toplica”.

Program akcije je sledeći:

09:00 – Okupljanje kod Gradske bolnice
09:30 – Start akcije
10:00 – vrh Sokolice 474 m, kratka pauza
11:00 – Crkva sv. Pantelejmona u Selištu, pauza
12:00 – Crkva sv. Petke u Rastovnici i škola- planinarski dom, duža pauza
12:30 – jezero u Rastovnici
13:30 – dolazak kod Gradske bolnice

Od opreme je potrebna obuća zgodna za hodanje, patike ili lake cipele, sendviči i hrana iz ranca, neki slatkiš, voda najmanje 1litar, lagana jakna u slučaju kiše i slično.

Pešačenje je danas izrazito popularna aktivnost u razvijenom svetu. Kroz prirodu svakodnevno pešače milioni ljudi različite dobi. Za njih je pešačenje postao način zdravog života i održavanja fizičke i mentalne kondicije. U Evropsku pešačku asocijaciju (ERA) učlanjeno je više od 6o organizacija iz 28 zemalja Evrope, među kojima je i Planinarski savez Srbije.

„Dani pešačenja u Srbiji“ je republička manifestacija pešačenja  u Beogradu, Kragujevcu, Čačku, Novom Sadu, Nišu, Prokuplju i mnogim drugim grdovima u Srbiji, u organizaciji Planinarskog saveza Srbije i različitih planinarskih klubova.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime