Devet nedelja za mrežu prijateljstva

0

Pet đaka izdvojenog odeljenja OŠ Milić Rakić Mirko u Donjem Kordincu ovih dana se približava završetku jednog magičnog putovanja. Reč je o projektu „Čarobna interkulturalna mreža prijateljstva“.

U ovaj projekat uključeno je preko deset hiljada učenika iz celog sveta, a osnovni cilj projekta je da se deca upoznaju sa kulturom, običajima i ostalim karakteristikama država sveta koje su učesnice projekta.

– Ovo je projekat učiteljice Željane Radojičić Lukić iz Banje Vrujci, kome smo se i mi priključili. Zamišljeno je da se projekat realizuje kroz devet nedelja u nekoliko zadataka. Prvi zadatak je bio U ovim državama rade najbolji nastavnici sveta“, gde su se učenici upoznali sa nekom državom po izboru. Mi smo odabrali Ganu. U drugom zadatku Komadić sveta u našoj učionici”, upoznali smo se sa kuhinjom Turske i Makedonije, na primer – rekla je učiteljica Jelena Babić.

Foto: Jelena Babić

Treći zadatak pod nazivom „Knjiga čarobnih reči” bio je pravi izazov, jer su prevodili čarobne reči, kao što su: volim te, izvini, molim, hvala, zdravo i doviđenja na različite jezike sveta. Četvrti i peti zadatak pod nazivom „Magična mapa sveta”, takodje je bio pravi izazov, jer su učenici istraživali kontinente i beležili njihove znamenitosti na svojoj mapi. Mapa je ispala i više nego odlična.

– Šesti i sedmi zadatak nosi naziv Širimo našu magičnu mrežu prijateljstva” i mislim da se on najviše dopao đacima, jer je trebalo da stupe u kontakt sa drugovima putem pisama, elektronske pošte ili Skajpa. Stekli smo puno novih prijatelja iz Hrvatske, širom Srbije, a iz Makedonije nam je stiglo pismo u velikoj koverti kome smo se jako obradovali. – kaže ova učiteljica.

Sedeći zadatak je humanitarna akcija koju će, kako kaže učiteljica Jelena Babić, realizovati sa učiteljicom Ljiljanom Sokolović iz OŠ „Nikodije Stojanovic Tatko“. Iako nestrpljivo očekuju ovaj zadatak, svi su pomalo tužni što se ovaj divni projekat završava. Ipak, nadaju se da su uspeli da isletu čvrstu prijateljsku mrežu i da će sa svojim novim drugovima ostati u kontaktu.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime