Događaji u godini za nama: Film o Kuršumliji i promena imena grada

0

Druga dva događaja koja su obeležila 2018. godinu su film o Kuršumliji: “Nebom i zemljom” i inicijativa za promenu imena grada.

Da krenemo od flma koji smo imali prilike da gledamo. Mlada autorka Milena Vukajlović, producent filma Miloš Ivanović i kamerman Bojan Miljuš upustili su se u jedan smeo projekat snimanja promotivnog filma o Kuršumliji. U ovom kratkometražnom filmu pod nazivom “Kuršumlija nebom i zemljom” ispričali su nam priču o Kuršumliji i njenim istorijskim, kulturnim i prirodnim lepotama iz do sada neobičnog ugla.

Hrabrost i maštovitost autorke Milene Vukajlović ogleda se u kombinaciji dokumentarnog i igranog filma i to je ono što filmu daje posebnu dimenziju. U igranom delu filma sudeluju kao glumci iskljucivo glumci amateri iz Kuršumlije i dramske sekcije Kuršumlijske Gimnazije pod nazivom Pera Detlić, koju vodi profesorka Srpskog jezika i književnosti Milija Jevremović.

Ovi mladi kuršumlijski glumaški telenti na dramski način prezentuju priče o Stefanu Nemanji i legendu o nastanku “Đavolje varoši”. Film je urađen sa više nego skromnim sredstvima uz pomoć ljudi koji su kao motivaciju imali jedino želju da prezentuju svoj grad u očima sveta.

Važnu ulogu u ovom poduhvatu je svakako pored autora i producenta imao kamerman i montažer filma Bojan Miljuš koji je svojim okom i objektivom snimio prelepe kadrove i upakovao ih u film. Nadamo se da će ova ekipa nastaviti da radi tamo gde je završila samo jedan deo posla koji je započela. Pokazali su talenat, mnogo posla je pred njima.

Leto je počelo inicijativom patrijarha Irineja da Kuršumlija promeni naziv u Bele Crkve. Verovatno je ideja potekla zbog momenta obeležavanja 850 godina od prvih Nemanjinih zadužbina. Međutim ideja nije najbolje prihvaćena kod većeg dela stanovništva, iako je predsednik opštinje, po izjavama koje smo pratili u medijima, bio zagovornik ideje o promeni imena.

Debata se vodila skoro celo leto, ređale su se izjave za medije, razne domaće i strane TV ekipe boravile su u Kuršumliji i radile priloge o ovoj inicijativi, od poznatijih TV ekipa koje su boravile u Kuršumliji bila je RTS i TV AL DZazira Balkan kao i redakcija BBC-ja na srpskom jeziku. Osluškujući glas naroda preko medija i na društvenim mrešama vlast je trenutno odustala od takve ideje i dobro je da je glas naroda prihvaćen. Ovom neuspelom inicijativom o promeni imena u Bele Crkve, Kuršumlija je na sebe skrenula pažnju domaćih i stranih medija, o njoj se pričalo i pisalo pa je na kraju ispalo da je dobila besplatnu medijsku promociju što i nije tako loše.

U narednoj godini očekuje nas jedan važan događaj, obeležavanje 20 godina od NATO agresije na SRJ. Kuršumlija je bila jedna od prvih meta NATO bombi i jedan od gradova koji je tokom agresije najviše stradao. Taj događaj treba prigodno obeležiti i kroz jedan dokumentarni film prikazati javnosti stradanje Kuršumlije tokom 78 dana bombardovanja kao i posledice koje su vidljive. Nadamo se da će Nova godina doneti i mnogo novih ideja.

Srećna Nova godina i predstojeći praznici svim čitaocima Topnovosti.

Pročitajte i prvi deo priče: Događaji koji su obeležili 2018. u Kuršumliji

(Autor: Dejan Rakić, profesor istorije)

 

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime