Događaji koji su obeležili 2018. u Kuršumliji

0

Godina na izmaku u kulturnom smislu nije bila ni malo letargična. Nju je obeležilo nekoliko bitnih događaja koji su ispraćeni i od strane medija sa nacionalnom frekvencijom, što ukazuje da su dešavanja bila interesantna i izašla su izvan lokalnog okvira.

Praveći ovu retrospektivu najznačajnijih događaja u godini za nama izdvojili smo one koji su privukli najveću pažnju javnosti. To su: Obeležavanje 850 godina prvih Nemanjinih zadužbina, arheološka postavka Kuršumlije od doba Rimljana do vremena oslobođenja od Turaka, doktoranta arheologije beogradskog Univerziteta kuršumličanina Milana Savića, promo film o Kuršumliji pod nazivom “Kuršumlija nebom i zemljom” autorke Milene Vukajlović u produkciji Miloša Ivanovića i na kraju inicijativa koju je pokrenuo Patrijarh Irinej za promenu imena grada u Bele Crkve, jedan događaj koji nema veze sa kulturnim dešavanjima ali je u medijima i u gradu izazvao najviše bure i polemike.

Kao najbitniji događaj izdvojili smo obeležavanje 850 godina od prvih Nemanjinih zadužbina manastira Sv.Nikole i sv.Bogorodice što je dokaz da je Toplica bila temelj odakle je počelo formiranje nezavisne srednjovekovne srpske države. Sama manifestacija obeležavanja propraćena je bogatim kulturno-umetničkim programom u okviru kojeg su izvođene predstave za decu i starije, defile srednjovekovnih vitezova, likovna kolonija i na kraju koncert Biljane Krstić.

Organizatori su se potrudili da program bude sadržajan, ali se niko od viđenijih državnih zvaničnika nije obreo na ovoj manifestaciji, nije bilo ni ministra kulture, čime bi ona još više dobila na značaju.

Kuršumlija je malo mesto, ali mesto gde živi darovit i talentovan narod. Naravno, kao i većina onih koji su hteli da se ostvare u karijeri morali su da napuste Kuršumliju i otisnu se u svet, tamo se obrazuju i steknu reputaciju. Jedan od takvih je i arheolog, doktorant beogradskog Univerziteta, Milan Savić jedan od retkih koji je svoje obrazovanje usmerio u svoj rodni grad gde je završio osnovnu i srednju skolu. Ovaj mladi istraživač je autor i koautor u 10 naučno-istraživačkih radova na tematici srednjeg veka, najviše vezanih za period Rimskog carstva.

Njegova arheološka istraživanja na teritoriji naše opštine dovela su do otkrića predmeta iz perioda Rimskog carstva, Vizantije i perioda srenjeg veka. Ovaj mladi naučnik je većinu arheoloških ostataka sam pronašao. Njegova arheološka postavka je prezentovana u saradnji sa Narodnom bibliotekom u Kuršmliji na inicijativu direktora biblioteke Nebojše Gašića. Ovaj događaj ispratili su mediji sa nacionalnom frekvencijom, RTS i TV Prva.

Drugi deo ove priče, možete pročitati OVDE

(Autor: Dejan Rakić, profesor istorije)

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime