Druga “Pogačijada” potvrdila – Prokuplje ima novi brend!

0
druga pogačijada
Foto: Služba za odnose sa javnošću i protokol Grad Prokuplje

PROKUPLJE: Druga “Pogačijada” u Prokuplju izazvala je veliko interesovanje posetilaca. Manifestaciju je organizovala Srednja Poljoprivredna škola “Radoš Jovanović Selja”. Žiri ocenio da najlepšu pogaču prave Leskovčani.

Prema rečima direktora škole Nebojše Bjelića, Pogačijada je postala novi prokupački brend, ali i neformalni Dan otvorenih vrata škole za sve buduće đake. Oni su u velikom broju došli da isprate takmičenje i saznaju nešto više o školi.

Po mišljenju žirija, najbolju pogaču imali su učenici iz Leskovca. Drugo mesto pripalo je đacima iz Kuršumlije, a treće iz Požarevca. Sto su najbolje aranžirali učenici iz Blaca. Drugo mesto zauzeli su učenici iz Aleksinca, a treće iz Pirota. Po glasovima posetilaca, najlepšu pogaču imali su učenici iz Požarevca.

– Poljoprivredna škola iz Leskovca učestvuje po drugi put na Pogačijadi. Ove godine organizator je stavio i temu “Prikaz najradosnijeg praznika BADNJE VEČE”. Organizacija je odlična, druženje i razmena iskustva pre svega učenika i profesora je odlična. Mi smo osvojili prvo mesto za pogaču, te se svima zahvaljujemo i nadamo daljoj saradnji. – rekla je profesorka Ružica Nikolić iz leskovačke Poljoprivredne škole.

druga pogačijada
Pobednički tim sa direktorom škole Nebojšom Bjelićem
Razmena iskustava, druženje, ali i stručni razvoj i napredak bili su misao vodilja profesora iz prehrambenog aktiva kada su prošle godine pokrenuli Pogačijadu.

– Pogačijada je zamišljena kao revija pogača i drugih poslastica, svega onog što bogatom čini trpezu. Ove godine tema je bilo Badnje veče, sledeće će najverovatnije biti Božić. Naš plan je da ispratimo pravoslavni kalendar praznika. Ono što je bitno, pored očuvanja tradicije, Pogačijadu su i posetioci i kolege prepoznali kao vrednu manifestaciju. Takmičenje je tu zbog zdravog nadmetanja, ali i razmene kreativnih ideja i iskustava u pekari. – rekla je profesorka Slađana Radonjić.

Pored takmičara, svoje proizvode na „Pogačijadi“ izložili su i pekare „Paša“, “Čutura“, „Pionir“-pogon u Prokuplju, „Toplički vinogradi“ iz Gojinovca i „Boki fud“ iz Donje Toponice, „Đukić“ i mlekara „Lazar“ iz Blaca.

Učenici i profesori iz poljoprivrednih škola širom Srbije imali su i priliku da se upoznaju sa istorijom i kulturom grada na štandu Narodnog muzeja Toplice. Tako je ova manifestacija postala promocija Topličkog kraja za primer.

Napiši komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here