Država prevarila radnike ŠIK Kopaonika

3

Danas je u sali Opštine Kuršumlija održan skup radnika ŠIK Kopaonika koji su zatražili da im se po sudskim presudama isplate zaostale plate koje, kako saznajemo, dostižu cifru od preko 100 miliona dinara.

Radi se uglavnom o bivšim radnicima ŠIK Kopaonika koji su dobili pravosnažne presude Privrednog suda u Nišu da mogu da naplate zaostale plate (većina potražuje od 17 do 20 i više plata), ali do sada ovo pravo zbog pravnih zavrzlama nisu mogli da ostvare.

Oni su od rukovodstva Opštine Kuršumlija zatražili da im se bar olakša život, jer kako su naveli, žive na rubu egzistencije i traže da im se bar za početak isplati po jedna zaostala plata i omogući da na osnovu potraživanja koja imaju mogu da plaćaju račune.

Predsednik kuršumlijske opštine Radoljub Vidić i njegov zamenik Nebojša Jović su kazali da će u svim zahtevima podržati radnike i da će im pomoći da upute zahteve Vladi Srbije i nadležnim državnim organima.

Ovom prilikom, dogovoreno je da se uputu zahtev Fondu solidarnosti da uvaži zahtev radnika i isplate im bar deo dugovanja, iako su rokovi za ovako nešto istekli pošto je Kopaonik otiša u stečaj.

Kopaonik u stečaju – radnici prevareni?

Kako je rečeno na ovom skupu u SO Kuršumlija, nakon što je proglašen stečaj Kopaonika (zvanično AD Kopaonik), radnici su imali pravo da u roku od 45 dana upute pojedanačne zahteve za naplatu potraživana preko Fonda solidarnost, ali pošto nisu bili obavešteni o trenutku kada je stečaj uveden, ovaj rok je prošao pa praktično sada ne i postoji mogućnost da to pravo ostvare.

Istovremeno, za većinu ni to ne bi vredelo jer da bi se uvažio takav zahtev u trenutku stečaja, radnik koji to zatraži mora da bude u radnom odnosu što većina njih nije. Praktično, 53 radnika samo iz pogonat Lesonita imaju sudske presude unazad čak i više od deceniju i zbog pravnih zavrzlama nikako to nisu mogli da naplate.

Prema rečima predstavnika radnika, oko 300 bivših radnika ŠIK Kopanika potražuje zaostale zarade za koje će po svoj prilici biti uskraćeni osim ako se država ne smiluje pa nekom vanrednom odlukom uvaži one koji uprkos sudskim presudama nisu mogli da naplate svoja potraživanja.

Najnovije vesti iz Kuršumlije možete pročitati OVDE

3 KOMENTARA

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime