Ekološka izložba u OŠ “Miloje Zakić”

0

Po četvrti put zaredom, OŠ “Miloje Zakić” je bila domaćin interaktivnim izložbama, akciji koja se uz pomoć Francuskog Instituta Srbije, učenika osnovnih i srednjih škola i njihovih predmetnih nastavnika u Kuršumliji.

Posle mnogih gradova u Srbiji, a sa temom klime, klimatskih promena i biodiverziteta tla, kao i značaju ponovne upotrebe otpada i bitnosti reciklaže, izložba je stigla u OŠ „Miloje Zakić“, kako bi bila prikazana i kuršumlijskim učenicima.

Posetioci ove godine su bili i najmlađi, deca iz vrtića „Čarolija“, ali i učenici iz OŠ „ Drinka Pavlović“, Gimnazije Kuršumlija i OŠ „Miloje Zakić“.

– Čast mi je i zadovoljstvo što sam u mogućnosti da mladima ovog grada omogućim ostvarivanje ove izložbe. Moj jedini cilj je bio da sve škole u Kuršumliji budu uključene, da na ovaj zanimljiv način probudimo svest deci, da učimo i saznajemo, kazala je Biljana Marinković, nastavnik francuskog jezika u školi „Miloje Zakić“

Tokom ove izložbe, neki od učenika marljivo su radili i bili u ulozi demonstratora. Pokazivali su eksperimente, trudili se da objasne koje namirnice su zdrave, a koje ne, objašnjavali na donesenoj zemlji različitost tla i njegov uticaj na rast i razvoj živog sveta.

izlozba-skola-2

Drugi su pak podsećali koliko je opasno ne vršiti trijažu otpada, i upoznali nas i sa značajem reciklaže i na predmetima koje su sami izradili pokazali kako sve možemo upotrebiti otpadni materijal. Videli smo kako uzrokujemo globalno zagrevanje naše planete i kakve sve opasnosti mogu da proizađu iz njega.

Na jednom od štandova moglo se na praktičnom primeru da videti kako se reciklira papir, dok su nam neki drugi učenici pokazivali kako gustina vode utiče na prelamanje svetlosti.

Pored eksperimenata, učenici su imali priliku da vide i izložbu fotografija koje su bile predstavljene na prošlogodišnjoj sednici Ujedinjenih nacija, a na kojoj je bilo rasprave o opasnosti koja preti čovečanstvu usled zagrevanja tla.

Škola domaćin je zapravo i jedan od učesnika na konkursu koji je prošle godine bio raspisan na ovu temu, temu reciklaže. Učenici su, zajedno sa nastavnicom biologije Ivanom Sabo, prošle godine poslali ideje i fotografije predmeta koje su napravili od recikliranog materijala.

Kroz hol OŠ “Miloje Zakić” prošlo je oko 700 učenika, svi su strpljivo slušali izlaganja mladih predavača, znatiželjno uočavali razlike, učili.

Posebno je zadovoljstvo videti kreativnost učenika, njihovu volju i želju da pomognu da Kuršumlija bude ekološki svestan grad, naglašavaju organizatori ovih interaktivnih izložbi.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime