Epidemija zečje groznice u okolini Kruševca

0

Osamnaest osoba iz pet opština Rasinskog okruga obolelo je od tularemije, a za još devet se sumnja da su inficirane tom bolešću, a epidemija je proglašena u selu Donji Stupanj kod Aleksandrovca, potvrdio je epidemilog Predrag Pavlović.

U Donjem Stepošu koji ima manje od 1.000 stanovnika obolelo je petoro ljudi, pa je zato i proglašena epidemija, objasnio je Pavlović. Prema njegovim rečima, svi oboleli pacijenti i oni za koje se sumnja da su inficirani su iz seoskih sredina, bolest je registrovana u dvadeset sela sa područja Rasinskog okruga, zbog čega postoji i opravdana sumnja da broj obolelih nije konačan.

Tularemiju karakteriše neverovatno veliki broj izvora zaraze i uzročnik, odnosno, bakterija, koja je veoma otporna i lako prodire u organizam. Gotovo svi putevi prenosa su mogući, preko vode, vazduha, hrane ili krpelja. Ali, ono što je najvažnije, ne prenosi se sa čoveka na čoveka i zato je bolest retka. Proces inkubacije traje od tri do pet dana, najviše deset, bolest počinje naglo, sa groznicom, povišenom temperaturom, glavoboljom i mučninom, karakterišu je i čirevi na koži, stanja slična upali pluća i značajna uvećanja limfnih čvorova.

Svi oboleli pacijenti sa područja Rasinskog okruga su u stabilnom stanju, na Infektivnom odeljenju kruševačke bolnice trenutno je smešteno četvoro obolelih, dok su ostali nalaze na kućnom lečenju.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime