Evropa ne želi ekonomske migrante

0

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i češki premijer Petr Fijala ocenili su u Pragu da u migracijskoj krizi treba tražiti najpre rešenja za bolju zaštitu spoljašnjih granica Evropske unije, a ne rešavati problem na tlu EU, dok je cilj da ekonomski migranti uopšte ni ne dolaze u Evropu.

„Mogu da potpišem šta ste rekli. Da, migracija je problem koji se tiče cele Evrope i potrebna nam je evropska reakcija. Mi želimo da pomognemo zemljama članicama u rešavanju migracije i to na efikasan i humani način. Tražimo kako da pomognemo i Češkoj, posebno zato što ste primili toliko ukrajinskih izbeglica“, kazala je Ursula fon der Lajen na konferenciji za novinare sa Petrom Fijalom.

Predsednica EK podsetila je da je Evropska unija predložila dodatnu pomoć 15 milijardi evra za zemlje najviše pogođene migracijom, kao što je recimo Češka, da sa migracijom uspešnije izađu na kraj.

„Taj novac deo je revizije višegodišnjeg budžeta EU. Ali moramo da se o reviziji dogovorimo, u suprotnom možda neće biti dovoljno novca“, kazala je Ursula fon der Lajen.

Češki premijer Fijala naglasio je da Češka jeste podržala predlog evropskog pakta o azilu, koji inače oštro odbija susedna Poljska, i to zbog ubrzanja postupka odobravanja azila kao i vraćanja izbeglica i zato što stavlja naglasak na jačanje zaštite spoljašnjih granica, ali da zvanični Prag i dalje odbija da relokacija izbeglica bude prinudna.

Predsednica Evropske komisije boravi u Pragu na konferenciji „Grin dil samit“ na kojem je kao izazove za EU označila cene energija, nefer pogodnosti koje imaju neki inostrani proizvođači i sporost nekih legislativnih postupaka.

„Evropa je izašla na kraj sa prošlogodišnjom energetskom krizom zato što je ostala jedinstvena. Ali cena koju plaćamo za energije je i dalje veća nego na drugim kontinentima što ugrožava našu konkurentnost. Rešenje je na domak ruke zato što će porast udela obnovljivih izbora energije ubrzo zaštititi Evropu od visokih cena fosilnih goriva koja se uvoze“, kazala je Ursula fond der Lajen.

Evropska zvaničnica upozorila je na problem uvoza iz Kine kada njihova produzeća dobijaju visoke dotacije od države.

„Evropska preduzeća često su suočena sa konkurencijom inostranih koji dobijaju velike dotacije od države. Češke fabrike automobila investiraju u nove modele električnih automobila ali globalno tržište je preplavljeno kineskim automobila koji nisku cenu imaju da zahvale državnim dotacijama“, kazala je Ursula fon der Lajen.

Predsednica EK naglasila je da kada su u pitanju energije svaka država članica ima pravo da odabere svoj nacionalni miks.

Premijer Petr Fijala naglasio je da je glavni element za Češku tu nuklearna energija i da to EU podržava.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime