Pokret “Evropski put” – Basta za predstojeće izbore pripremio jasan plan i program

0

Pokret “Evropski put”- Basta izlazi na izbore sa jasnim planom i programom, a to su vladavina prava, velike investicije u domaću privredu, privlačenje stranih investicija, borba protiv korupcije i kriminala, rešenja protiv svih oblika nasilja u društvu, besplatno školovanje i kvalitetno zdravstvo, ubrzanje procesa članstva u EU, izrada nacionalne strategije razvoja i usklađivanje sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU.

Predsednik pokreta “Evropski put”-Basta i bivši ministar privrede Rade Basta ističe da će ovaj pokret učestvovati na svim predstojećim izborima jer je građanima potrebna jasna i odgovorna politika, kako na spoljnopolitičkom planu, tako i na unutrašnjem.

Vreme je, ističe Basta, da se prekine sa pogubnom politikom koju imamo u poslednjih 30 godina i da političari, koji nas svojom nazadnom radikalskom i lažnom socijalističkom politikom vraćaju u devedesete, spakuju svoje kofere. Cilj je, dodaje Basta, sređivanje situacije u zemlji po svim ključnim pitanjima i po standardima EU, kao i potpuna spremnost za punopravno članstvo u Evropskoj uniji pre 2030. godine.

Ključna reč je odgovornost. Vreme je za preuzimanje odgovornosti za budućnost naše zemlje i zato nema više mesta za pogubnu politiku zaduživanja i korupciju u svakom segmentu našeg društva jer nas to udaljava od prosperiteta, uređenih sistema gde se poštuje dostojanstvo svakog građanina. Hitno zaustavljanje inflacije koja je jedna od najvećih u Evropi, izuzetno loš položaj radnika i male plate sa sve većim nasiljem u društvu. Obećavamo velika ulaganja u srpsku privredu, formiranje razvojne banke kao i Fonda isključivo za srpsku privredu. Sadašnja vlast samo sa populističkim potezima nas vuče dublje u ekonomsku provaliju koja može dovesti Republiku Srbiju u dužničko ropstvo i tako osuditi generacije koje dolaze. Ako dobijemo poverenje građana na predstojećim izborima tražićemo revidiranje svih ugovora države sa ruskom stranom i kompanijama u Srbiji i vraćanje u vlasništvo Republike Srbije. Energetska bezbednost Srbije je zbog toga ugrožena i nećemo nikad više dozvoliti da Republika Srbija bude kolateral za ostvarivanje drugih interesa. Nema više izgovora za ćutanje na razaranje i tragediju koje se dešava na tlu Evrope, svetu je potreban mir i zato agresija Rusije na jednu suverenu zemlju ne sme da prođe bez posledica. Srbija treba jasno da se odredi na čijoj je strani – poručuje Basta.

Kako navodi, pokret “Evropski put “-Basta na izborima kandiduje jasnu i odgovornu politiku koja uključuje poštovanje vladavine prava, borbu protiv kriminala i korupcije, slobodu medija i pravo na slobodno izražavanje mišljenja jer je važna budućnost novih generacija koja upravo zbog nepostojanja istih odlazi iz zemlje.

-“Pokret Evropski put” -Basta na izborima kandiduje odgovornu i ozbiljnu politiku i zato je ekonomija na prvom mestu. To znači više radnih mesta, položaj radnika unapređen i zaštićen, da od 2025. godine prosečne plate budu 1400 evra, a prosečne penzije 700 evra. To su iznosi koji garantuju normalan život, a ne puko preživljavanje kakvo danas imamo. Pokret se zalaže za besplatno školovanje kao osnovu razvoja naše zemlje, da građani osećaju sigurnost posla, da se mladi i obrazovani vraćaju iz dijaspore u maticu. Poseban akcenat nam je na zdravstvenom sistemu koji je potrebno unaprediti novim i modernim terapijama i da svi građani imaju jednak pristup lečenju – objašnjava Basta

Što se smanjenja propisanog radnog vremena tiče, Basta kaže da se pokret zalaže da radno vreme bude sedam sati dnevno jer je procenjeno će to doprineti većoj produktivnosti i kvalitetnijem životu svih građana, a neće ugroziti razvoj celokupne privrede.

“Jaka domaća privreda je nešto za šta sam se kao ministar privrede borio, neverovatno je neznanje i neshvatanje važnosti ulaganja u srpske privrednike i domaće kompanije. Nastaviću još više da se borim, jer to je suština našeg ekonomskog razvoja. Za to je, između ostalog, važno imati domaću razvojnu banku, fond, kao i srpsku berzu, takođe i zaštititi sva državna preduzeća koja su kičma razvoja naše privrede uključujući EPS za koji mora da se uvede zabrana prodaje” – poručuje Basta.

Posedujemo znanje, stručnost i ljude koji su u stanju da u kratkom vremenskom periodu postignu rezultate koje građani Srbije zaslužuju, kaže Basta.

Bivši ministar privrede osvrnuo se i na temu Kosova jer je rešavanje ovog pitanja jednako važno kao i vladavina prava i uvođenje sankcija Rusiji za učlanjenje naše zemlje u EU.

“Još jednom ponavljam da je neophodna hitna implementacija Ohridskog sporazuma i normalizacija odnosa Srbije i Kosova. Moramo da se okrenemo saradnji i budućnosti da stvorimo suživot sa Albancima, mir je u zajedničkom interesu” – zaključuje Basta.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime